🌱 TOSTY Z AWOKADO I KIMCHI


🕜 Czas: 15 minut  🍽️ Porcja dla: 2 





Kimchi to podstawa kuchni koreańskiej. Sfermentowane warzywa w kimchi to zdrowa bomba probiotyków. Jeśli więc masz jakiekolwiek zaburzenia trawienne, jedz kimchi na śniadanie, np. na tych właśnie tostach 😉 


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:


  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 szkl kimchi
  • 1 szalotka lub cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • garść liści kolendry (opcjonalnie)
  • 1/4 limonki
  • sól, pieprz
  • 4 większe lub 6 mniejszych kromek chleba
  • szczypta chilli w proszku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju
  • prażone nasiona sezamu


✍️ UWAGA! Nie jest to płatna reklama!
Jest super do tostów (ciabatta z pieczarkami) czy podgrzewania np. burgerów (burger BBQ lub burger z fasoli i buraka) czy koft, zamiast robić je w piekarniku. Do tego można go rozłożyć na 180' i grillować np. warzywa na dwóch stronach równocześnie. Polecam ^^

🥣 Przygotowanie:
1. Szalotkę przekrój na pół, a następnie pokrój w pióra. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu, dodaj szalotkę.





2. Chleb zgrilluj lub zrób z nich tosty np. w piekarniku.




3. Czosnek obierz, przekrój na pół. Potrzyj nim każdego tosta.




4. Awokado obierz, pokrój w cienkie plastry. Kimchi drobno posiekaj.





5. Gdy szalotka będzie już dobrze podsmażona, dodaj kimchi i smaż, mieszając ok 5 minut.




6. Ułóż awokado na tostach, rozgnieć widelcem. Oprósz solą i pieprzem.


7. Na tostach ułóż kimchi z szalotką. Skrop tosty sokiem z limonki i posyp chilli, sezamem i posiekaną kolendrą (o której zapomniałam XD).









Smacznego!



Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!

 
 
wegańska, wegański, wegańskie, tosty, vegan, śniadanie, kolendra, 

0 KOMENTARZY