🕜 Czas: 15 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Kimchi to podstawa kuchni koreańskiej. Sfermentowane warzywa w kimchi to zdrowa bomba probiotyków. Jeśli więc masz jakiekolwiek zaburzenia trawienne, jedz kimchi na śniadanie, np. na tych właśnie tostach 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 szkl kimchi
- 1 szalotka lub cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- garść liści kolendry (opcjonalnie)
- 1/4 limonki
- sól, pieprz
- 4 większe lub 6 mniejszych kromek chleba
- szczypta chilli w proszku (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju
- prażone nasiona sezamu
✍️ UWAGA! Nie jest to płatna reklama!
Używam grilla elektrycznego Zelmer.
Jest super do tostów (ciabatta z pieczarkami) czy podgrzewania np. burgerów (burger BBQ lub burger z fasoli i buraka) czy koft, zamiast robić je w piekarniku. Do tego można go rozłożyć na 180' i grillować np. warzywa na dwóch stronach równocześnie. Polecam ^^
🥣 Przygotowanie:
1. Szalotkę przekrój na pół, a następnie pokrój w pióra. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu, dodaj szalotkę.2. Chleb zgrilluj lub zrób z nich tosty np. w piekarniku.
3. Czosnek obierz, przekrój na pół. Potrzyj nim każdego tosta.
4. Awokado obierz, pokrój w cienkie plastry. Kimchi drobno posiekaj.
5. Gdy szalotka będzie już dobrze podsmażona, dodaj kimchi i smaż, mieszając ok 5 minut.
6. Ułóż awokado na tostach, rozgnieć widelcem. Oprósz solą i pieprzem.
7. Na tostach ułóż kimchi z szalotką. Skrop tosty sokiem z limonki i posyp chilli, sezamem i posiekaną kolendrą (o której zapomniałam XD).
Smacznego!
Uwaga!
Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i
nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną
przeglądarkę!
wegańska, wegański, wegańskie, tosty, vegan, śniadanie, kolendra,
0 KOMENTARZY