🌱 KOFTY Z TOFU

Hummusomaniacy! Mam dla Was idealny dodatek do Waszego hummusu! Zatem do dzieła! 😉 


🕜 Czas przygotowania: 10 minut
🕜 Czas gotowania: 30 minut
🍽️ Porcja dla: 2-4

1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
Kofty:
  • 280 g bardzo twardego tofu
  • 3 dymki (cebulki dymki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 małe czerwone chili
  • garść mięty
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 4 łyżki mąki zwykłej (uniwersalnej)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • olej kokosowy do smażenia
Dip czosnkowo-ziołowy:
  • 1 szkl wegańskiego jogurtu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • garść (do wyboru lub mix): świeżej mięty, koperku, kolendry, pietruszki, bazylii
Podawać z:
  • hummusem - zobacz TUTAJ
  • i np. ciepłym chlebem pitta, tortillami, prostą sałatką z pomidora, czerwonej cebuli, ogórka i sałaty, dowolnymi warzywami, chrzanem, pieczonym burakiem itp.

🥣 Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia (jeśli używasz grilla elektrycznego lub "działkowego", pomiń ten punkt)

2. Zieloną cebulkę dymkę drobno pokrój. Zmiażdż czosnek, drobno posiekaj chilli. Tofu osusz dokładnie ręcznikiem papierowym.

3. Kofty: W dużej misce rozgnieć tofu tłuczkiem do ziemniaków, aż rozpadnie się na małe kawałki. Dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz oleju kokosowego (czyli dymkę, chilli, czosnek, przyprawy) i wymieszaj rękami, aż wszystko się połączy. Jeśli mieszanka jest zbyt mokra, dodaj trochę więcej mąki. Dopraw solą jeśli trzeba.


4. Weź kilka łyżek mieszanki i w dłoniach uformuj kształt kofty. Powtarzaj, aż zużyjesz całą mieszankę. Umieść kofty na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

5. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na małym ogniu, dodaj olej kokosowy i podsmaż kofty na małym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru.

6. Piekarnik: Gotowe umieść na blasze, a gdy gdy wszystkie będą zrobione, włóż do piekarnika na 15 minut. Przed podaniem nabij kofty na patyki do szaszłyków.

Grill elektryczny: Ułóż kofty i grilluj aż się zarumienią, przewracając je od czasu do czasu.

Grill "działkowy": Nabij kofty na patyki do szaszłyków i grilluj aż się zarumienią, przewracając je od czasu do czasu.

7. Podczas gdy kofty są w piekarniku/na grillu, wymieszaj składniki dipu czosnkowo-ziołowego w miseczce.


8. Kofty podawaj z hummusem i dowolnymi dodatkami.

Smacznego!



Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!
 
wegańskie, vegan, kofty, tofu

1 KOMENTARZY

  1. Twój humus już robiłam i uwielbiam go, teraz czas na kofty!

    OdpowiedzUsuń