🍽️ Porcja dla: 2-4
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
Kofty:
- 280 g bardzo twardego tofu
- 3 dymki (cebulki dymki)
- 3 ząbki czosnku
- 1 małe czerwone chili
- garść mięty
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 4 łyżki mąki zwykłej (uniwersalnej)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- olej kokosowy do smażenia
- 1 szkl wegańskiego jogurtu
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- garść (do wyboru lub mix): świeżej mięty, koperku, kolendry, pietruszki, bazylii
- hummusem - zobacz TUTAJ
- i np. ciepłym chlebem pitta, tortillami, prostą sałatką z pomidora, czerwonej cebuli, ogórka i sałaty, dowolnymi warzywami, chrzanem, pieczonym burakiem itp.
2. Zieloną cebulkę dymkę drobno pokrój. Zmiażdż czosnek, drobno posiekaj chilli. Tofu osusz dokładnie ręcznikiem papierowym.
3. Kofty: W dużej misce rozgnieć tofu tłuczkiem do ziemniaków, aż rozpadnie się na małe kawałki. Dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz oleju kokosowego (czyli dymkę, chilli, czosnek, przyprawy) i wymieszaj rękami, aż wszystko się połączy. Jeśli mieszanka jest zbyt mokra, dodaj trochę więcej mąki. Dopraw solą jeśli trzeba.
5. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na małym ogniu, dodaj olej kokosowy i podsmaż kofty na małym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru.
6. Piekarnik: Gotowe umieść na blasze, a gdy gdy wszystkie będą zrobione, włóż do piekarnika na 15 minut. Przed podaniem nabij kofty na patyki do szaszłyków.
Grill elektryczny: Ułóż kofty i grilluj aż się zarumienią, przewracając je od czasu do czasu.
Grill "działkowy": Nabij kofty na patyki do szaszłyków i grilluj aż się zarumienią, przewracając je od czasu do czasu.
7. Podczas gdy kofty są w piekarniku/na grillu, wymieszaj składniki dipu czosnkowo-ziołowego w miseczce.
1 KOMENTARZY
Twój humus już robiłam i uwielbiam go, teraz czas na kofty!
OdpowiedzUsuń