🕜 Czas: 40-60 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Oto Soba Noodle Soup, czyli Zupa Soba, przeze mnie nazywana Zupka Sobka 😉 Oczywiście jest to kolejna potrawa, którą mogę jeść codziennie XD Wersji jest milion, ale to moja podpatrzona od jakiejś vlogerki japońskiej, chyba sprzed 3 lat i powiem szczerze, że nie mam zamiaru kombinować z innymi wersjami, ta jest moim strzałem w dziesiątkę 😊 I jak sama nazwa wskazuje makaron soba powinien dominować, ale ja wolę zjeść więcej warzyw i wypić więcej tego obłędnego bulionu, niż zapchać się makaronem, więc w moim przepisie jest... 3 razy MNIEJ makaronu XD Śmiało dodajcie go tyle ile chcecie 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
📘 Składniki:
- 3 szkl wody
- 2 woreczki dashi w proszku
- 1,5 - 2 szkl bulionu warzywnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka mirin lub 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 marchewka
- garść groszku zielonego
- zielona cebulka
- 1/2 opakowania tofu
- 4 grzybki świeżych lub suszonych shiitake
- 2 łyżki suszonego wakame
- makaron soba (u mnie 100g)
🥣 Przygotowanie:
1.Ugotuj sobę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, zalej lodowatą wodą, odcedź, rozłóż do dwóch miseczek.
1.Ugotuj sobę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, zalej lodowatą wodą, odcedź, rozłóż do dwóch miseczek.
2. Zagotuj dashi lub zrób z proszku i zagotuj.
✍️ Zawsze robię z proszku. Zagotuj 3 szkl wody i wsyp 2 małe opakowanka dashi w proszku, zamieszaj, zagotuj, gotowe.
3. Dodaj bulion warzywny, zagotuj.
4. Dodaj sos sojowy i cukier. Wymieszaj.
5. Marchewkę obierz i pokrój w talarki, nie za cienko.
6. Pokrój zieloną cebulkę na ukos lub jak wolisz.
7. Tofu pokrój w kostkę.
8. Namocz 2 łyżki wakame w zimnej wodzie, odstaw na ok 10 minut do napęcznienia (instrukcja tu), następnie odsącz z wody i dobrze wyciśnij, rozłóż w miseczkach na makaronie.
9. Pokrój świeże shiitake w paski odcinając ogonki.
✍️ Jeśli nie możesz kupić świeżych, to mogą być suszone shiitake - należy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie na 15-30 minut, aż będą miękkie. Następnie wycisnąć z nich wodę i postępować dalej, jak ze świeżymi.
10. Do bulionu dodaj marchewkę, shiitake i groszek. Gotuj ok 5 minut, tak, by marchew była al dente.
0 KOMENTARZY