ZUPA SOBA (SOBA NOODLE SOUP)


🕜 Czas: 40-60 minut  🍽️ Porcja dla: 2



Oto Soba Noodle Soup, czyli Zupa Soba, przeze mnie nazywana Zupka Sobka 😉 Oczywiście jest to kolejna potrawa, którą mogę jeść codziennie XD Wersji jest milion, ale to moja podpatrzona od jakiejś vlogerki japońskiej, chyba sprzed 3 lat i powiem szczerze, że nie mam zamiaru kombinować z innymi wersjami, ta jest moim strzałem w dziesiątkę 😊 I jak sama nazwa wskazuje makaron soba powinien dominować, ale ja wolę zjeść więcej warzyw i wypić więcej tego obłędnego bulionu, niż zapchać się makaronem, więc w moim przepisie jest... 3 razy MNIEJ makaronu XD Śmiało dodajcie go tyle ile chcecie 😉



1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:




🥣 Przygotowanie:
1.Ugotuj sobę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, zalej lodowatą wodą, odcedź, rozłóż do dwóch miseczek.

2. Zagotuj
dashi lub zrób z proszku i zagotuj.

✍️ Zawsze robię z proszku. Zagotuj 3 szkl wody i wsyp 2 małe opakowanka dashi w proszku, zamieszaj, zagotuj, gotowe.

3. Dodaj bulion warzywny, zagotuj.


4. Dodaj sos sojowy i cukier. Wymieszaj.


5. Marchewkę obierz i pokrój w talarki, nie za cienko.

6. Pokrój zieloną cebulkę na ukos lub jak wolisz.


7. Tofu pokrój w kostkę.


8. Namocz 2 łyżki wakame w zimnej wodzie, odstaw na ok 10 minut do napęcznienia (instrukcja tu), następnie odsącz z wody i dobrze wyciśnij, rozłóż w miseczkach na makaronie.


9. Pokrój świeże shiitake w paski odcinając ogonki.

✍️ Jeśli nie możesz kupić świeżych, to mogą być suszone shiitake - należy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie na 15-30 minut, aż będą miękkie. Następnie wycisnąć z nich wodę i postępować dalej, jak ze świeżymi.


10. Do bulionu dodaj marchewkę, shiitake i groszek. Gotuj ok 5 minut, tak, by marchew była al dente.


11. Dodaj tofu i gotuj na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty.

✍️ Jemy pałeczkami i popijamy bulionem unosząc miseczkę do ust.


Smacznego!


soba, tofu, shiitake, marchewka, groszek, sos sojowy, obiad

0 KOMENTARZY