🌱 VEGAN SUSHI

Uwaga, szaleństwo! Nadchodzi wegańskie mniami sushi! Przedstawiam kilka wersji do wyboru 😊
 

🕜 Czas przygotowania: 20 minut + ostygnięcie ryżu
🕜 Czas gotowania: 20 minut
🍽️ Porcja dla: 2-3

1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
Nigiri:
Gunkan pomidorowy: 
  • pół średniego pomidora
  • 1 łyżka ponzu- sprawdź TUTAJ
  • 1/2 łyżeczki sezamu prażonego
  • 1/2 łyżeczki syropu z agawy
Gunkan Tuna Mayo "tuńczyk":
  • 2 kotlety sojowe 
  • 1 łyżka wegańskiego majonezu - sprawdź TUTAJ
  • szczypta soli himalajskiej 
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki oleju chilli lub 1/2 łyżeczki oleju z dodatkiem płatków chilli
  • 1 łyżka sosu sojowego
Gunkan Corn Mayo "kukurydza":
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 1-2 łyżki wegańskiego majonezu
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka szczypiorku (opcjonalnie)
Maki mango-awokado:
  • pół małego ogórka
  • kawałek mango
  • pół małego awokado
  • pół marchewki
  • majonez wegański
Maki grzybowe:
  • pół małego ogórka
  • pół małego awokado
  • pół marchewki
  • garść pieczarek lub shiitake (lub mix obu rodzajów grzybów)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka (do wyboru) cukru brązowego/syropu z agawy/Mirin - sprawdź TUTAJ
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
Sos:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego

🥣 Przygotowanie:
1. Ugotuj ryż. Po ugotowaniu przełóż do miski, niech ostygnie.


2. Sparz pomidora (zobacz TUTAJ), obierz, przekrój na pół i następnie na cztery.


3. Wytnij miąższ z ośmiu części pomidora. Z 4 części powstaną Nigiri i z 4 Gunkan.


4. Pomidorowe Nigiri: odwróć pomidora i go lekko natnij po skosie.


5. Do miseczki wlej 1 łyżkę sosu sojowego i dodaj kawałek konbu. Wrzuć naciętego pomidora, dobrze wymieszaj, niech się zamarynuje.


6. Pomidorowe Gunkan: pozostałe pomidory potnij w paski i w kosteczkę.


7. Do miseczki wrzuć pokrojonego pomidora, dodaj ponzu, sezam i syrop z agawy, wymieszaj, odstaw.


8. Gunkan Tuna Mayo "tuńczyk": zagotuj kotlety sojowe w wodzie z dodatkiem 1 łyżki sosu sojowego, odsącz na sitku i potem na ręczniku, porwij kotlety na kawałki i wrzuć do miseczki. Dodaj 1 (lub więcej) łyżkę majonezu, olej chilli, sól, pieprz i wymieszaj. Dopraw do smaku w razie potrzeby.


9. Gunkan Corn Mayo "kukurydza": do miseczki dodaj kukurydzę, majonez, sól, pieprz i opcjonalnie drobno posiekany szczypiorek. Wymieszaj.


10. Do wystudzonego ryżu dodaj 2 łyżeczki octu do sushi lub zrób samemu mieszając ocet ryżowy, cukier i sól.

11: Maki: Ogórka ze skórką pokrój na grubsze "patyki". Awokado pokrój na plastry, mango pokrój na paski, marchewkę w długie zapałki.


12. Grzyby pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej sezamowy, dodaj grzyby z czosnkiem, podsmaż, dodaj sos sojowy i cukier/syrop z agawy, smaż chwilę, aż grzyby nieco się skarmelizują.


13. Maki z ryżem na wierzchu: Matę do sushi owiń folią spożywczą.


14. Rozłóż płat nori (wyjątkowo) świecącą stroną do góry, rozłóż na całym płacie ryż, posyp prażonym sezamem.


15. Delikatnie podnieś nori z ryżem i odwróć ryżem na dno. Na matowej części nori ułóż ogórka, marchewkę, awokado, mango lub grzyby, polej majonezem, końcówkę nori lekko zamocz. Zawiń. Pokrój.

✍️ Możesz całość polać dodatkowo majonezem i posypać chilli w proszku. Od Ciebie zależy, czy zrobisz odwrócone czy normalne maki, jak i to, które będzie z mango, a które z grzybami (nie łączymy mango i grzybów w jednej rolce).

 
16. Aby zrobić nieodwrócone Maki, należy zdjąć folię z maty bambusowej, położyć nori świecącą stroną NA DÓŁ, ułożyć ryż, dodatki, zmoczyć końcówkę, zawinąć, pokroić.
 
17. Nigiri: Z pozostałego ryżu zrób Nigiri (16 g jedno). I na części ułóż pociętego pomidora "tuńczyka" a z pozostałego ryżu powstanie Gunkan.


18. Gunkan: potnij płat nori na paski, tak aby były o 2 cm wyższe niż uformowane z ryżu Nigiri (bez dodatków). Owiń ryż paskiem nori. Na końcu zmocz lekko nori, by je skleić. Zrób tak z pozostałą częścią.


19. Podziel je na 3 części. Do jednej nałóż kukurydzę, do drugiej pomidorki pokrojone w kostkę, a do trzeciej "tuńczyka" z kotletów sojowych.



Smacznego!

wegańskie, sushi, vegan, gunkan, nigiri, maki

0 KOMENTARZY