🌱 VEGAN DOENJANG-JJIGAE (GULASZ Z PASTY SOJOWEJ)

Czym jest ten gulasz pisałam już przy opcji tradycyjnej z mięsem TUTAJ, ale przechodząc na dietę roślinną postawiłam sobie za cel odszukanie umami mięsnych potraw azjatyckich w wersji roślinnej. Tak oto kolejny raz, wegański odpowiednik potrawy, smakuje mi bardziej niż ten z mięsem! 🥰  




🕜 Czas przygotowania: 10 minut
🕜 Czas gotowania: 30 minut
🍽️ Porcja dla: 2

1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 1 mała cukinia
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula zwykła lub biała
  • 1 duża marchew
  • 4-6 grzybów shiitake świeżych lub suszonych
  • świeże grzyby shimeji (opcjonalnie)
  • 150-200 g pieczarek brązowych
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru (dla ostrości i opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka gochugaru
  • 1 łyżeczka pasty gochujang
  • 2 czubate łyżki pasty Doenjang
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • ok 1 szkl mrożonego groszku


🥣 Przygotowanie:
1. Grzyby: świeże shiitake pokrój w paski (namocz wcześniej na 30 min w gorącej wodzie, jeśli używasz suszonych, następnie wyciśnij i pokrój w paski). Odetnij końcówki od shimeji (1/3 korzonków), pieczarki brązowe pokrój na mniejsze części np. na 4 jeśli są mniejsze.


2. Umyj warzywa. Cukinię przekrój wzdłuż i łyżeczką usuń miąższ z pestkami. Następnie pokrój cukinię w paseczki, większą kostkę lub w talarki. Skosztuj jaka jest skórka, jeśli jest gorzka to obierz cukinię, jeśli nie, zostaw skórkę.



3. Marchew obierz, pokrój w większe kawałki. Ziemniaka obierz, pokrój w większe kawałki i wypłucz z nich skrobię w misce z zimną wodą.



4. Czosnek i imbir obierz, pokrój w cieniutkie plasterki lub posiekaj drobno. Cebule pokrój w większe kawałki.



5. W garnku/rondelku rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy, wrzuć cebulę i dobrze wysmaż aż się nieco przypali.



6. Dodaj shiitake, czosnek i imbir, wymieszaj i chwilę podsmaż.



7. Dodaj ziemniaki i marchewkę, wymieszaj i podsmaż chwilę całość (nie bój się przypalić warzyw).


8. Dodaj pieczarki, wymieszaj, smaż kilka minut, dodaj bulion warzywny, wymieszaj, zagotuj całość pod przykryciem.




9. Weź małe sitko, włóż je do wywaru i rozpuść na nim pastę gochujang i pastę doenjang. Resztki z sitka wyrzuć. Zagotuj pod przykryciem na mniejszym ogniu, aż warzywa będą al dente. Możesz dać bez sitka całość do wywaru, ale wtedy gulasz nie będzie klarowny, bo będzie w nim dużo fragmentów soi z pasy doenjang. Lepiej na sitku to zrobić i wyjdzie pięknie :)



10. Dodaj groszek, gotuj 5 minut.



11. Dodaj cukinię i shimeji, wymieszaj. Gotuj ok 5 minut.



12. Następnie dodaj gochugaru, dopraw do smaku np.solą lub odrobiną sosu sojowego. Gotuj jeszcze z 5 minut. Jemy pałeczkami, popijając wywar łyżką.



Smacznego!



Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!

 
 
wegański, vegan, obiad, kolacja, gulasz, cukinia, grzyby, groszek

0 KOMENTARZY