🌱 MNIAM! TABULEH

WEGE & VEGAN  RYŻ & KASZA   DIETA  SAŁATKI & SOSY 

🕜 Czas: 30 minut  🍽️ Porcja dla: 2



Przepisów na Tabuleh jest mnóstwo, więc nie może zabraknąć mojej wersji 😉 Połączyłam tradycyjne tabuleh z produktami sirtuinowymi, a że jestem świeżo na diecie wegańskiej, to dorzuciłam co tam miałam w lodówce. Sałatka dla tych, którzy chcą zjeść coś na zimno, bezmięsnego i smacznego 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 1/2 szkl (100 g) kaszy bulgur
  • 1 mniejszy ogórek szklarniowy
  • 1 średni pomidor
  • mała czerwona cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • małe dojrzałe awokado (opcjonalnie)*
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 4 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

 ✍️ Jeśli nie użyjesz awokado, to dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek a nie jedną.

🥣 Przygotowanie:
1. Zagotuj wodę, lekko posól, dodaj kaszę bulgur. Zakryj, zmniejsz ogień. Gotuj aż zniknie woda.

✍️ Proporcje: na 1 szkl kaszy - 2 szkl wody

2. Zioła posiekaj.

3. Pomidora pokrój w drobną kostkę. 

4. Ogórka obierz, pokrój w drobną kostkę.

5. Paprykę pokrój w drobną kostkę.

6. Awokado obierz, pokrój w drobną kostkę. 

7. Czosnek posiekaj, cebule pokrój drobno.

8. Zioła, czosnek i pokrojone warzywa wrzuć do miski.

9. Dodaj ugotowaną kaszę, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wymieszaj. 

 
Smacznego!


sałatka, kasza bulgur, awokado, bazylia, koperek, pietruszka, na lato

0 KOMENTARZY