WEGE & VEGAN RYŻ & KASZA DIETA SAŁATKI & SOSY
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
Przepisów na Tabuleh jest mnóstwo, więc nie może zabraknąć mojej wersji 😉 Połączyłam tradycyjne tabuleh z produktami sirtuinowymi, a że jestem świeżo na diecie wegańskiej, to dorzuciłam co tam miałam w lodówce. Sałatka dla tych, którzy chcą zjeść coś na zimno, bezmięsnego i smacznego 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 1/2 szkl (100 g) kaszy bulgur
- 1 mniejszy ogórek szklarniowy
- 1 średni pomidor
- mała czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- małe dojrzałe awokado (opcjonalnie)*
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 4 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 - 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
✍️ Jeśli nie użyjesz awokado, to dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek a nie jedną.
🥣 Przygotowanie:
1. Zagotuj wodę, lekko posól, dodaj kaszę bulgur. Zakryj, zmniejsz ogień. Gotuj aż zniknie woda.
✍️ Proporcje: na 1 szkl kaszy - 2 szkl wody
2. Zioła posiekaj.
3. Pomidora pokrój w drobną kostkę.
4. Ogórka obierz, pokrój w drobną kostkę.
5. Paprykę pokrój w drobną kostkę.
6. Awokado obierz, pokrój w drobną kostkę.
7. Czosnek posiekaj, cebule pokrój drobno.
8. Zioła, czosnek i pokrojone warzywa wrzuć do miski.
9. Dodaj ugotowaną kaszę, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wymieszaj.

0 KOMENTARZY