🌱 VEGAN KIMCHI SOUP (VEGAN KIMCHI-GUK / WEGAŃSKA ZUPA KIMCHI)


🕜 Czas: 50 minut  🍽️ Porcja dla: 2 





Jeszcze chwila a wszystko co jadłam w zeszłym roku z mięsem wymyślę na wersję wegańską 🤣 Co ja się na próbowałam, naszukałam połączeń smakowych, by odnaleźć ten smak umami z tradycyjnej zupy kimchi, to moje😅 Ale oto i ona, zupa kimchi w wersji wegańskiej! Nie chcę nic mówić, ale smakuje mi lepiej niż ta z mięsem 🙈


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
Bulion:

✍️* Polecam zrobić bulion z włoszczyzny i zamrozić po 1 szklance. Możecie spróbować zrobić z kostki, ale z doświadczenia wiem, że potrawa traci wtedy 1/3 smaku.  




🥣 Przygotowanie:
1. Ugotuj ryż.

2. Do garnka dodaj wodę i konbu. Zagotuj na średnim ogniu, odcedź. Odstaw na bok. Garnek umyj.







3. Cebulę pokrój na większe części, rozdziel warstwy.




4. W garnku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę.




5. Zieloną cebulkę pokrój (odłóż trochę do posypania).




6. Do przyrumienionej cebuli dodaj zieloną cebulkę. Smaż, mieszając, aż nabierze złoto-brązowego koloru. Nie bój się lekko przypalić.




7. Kimchi pokrój w kostkę i połowę dodaj do cebuli. Smaż ok 5 minut, mieszając.





8. Dodaj pozostałe kimchi z sokiem, pastę gochujang i cukier. Wymieszaj.






9. Dodaj bulion z konbu i warzywny. Wymieszaj, przykryj, doprowadź do wrzenia.

✍️ U mnie jak widać na zdjęciu z odcedzonym bulionem konbu, w tle jest jeszcze nie rozmrożony bulion warzywny, ale to nic, roztopi się w garnku ^^

10. Dodaj mrożony groszek i sos sojowy. Wymieszaj, przykryj, gotuj na małym/średnim ogniu ok 15 minut.


✍️ Jeśli chcesz dodać tofu, to pokrój je w kostkę i dorzuć do garnka na 5 minut przed końcem gotowania.

11. Podawaj z ugotowanym ryżem do sushi, posyp zieloną cebulką.





Smacznego!


Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!

 
 
wegańska, zupa, kimchi, guk, soup, cebula, groszek, vegan, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY