ZUPA KIMCHI (KIMCHI-GUK)


🕜 Czas: 70 minut (w tym namoczenie ryżu)  🍽️ Porcja dla: 2-3



Przedstawiam Wam przepis na zupę kimchi według receptury rodzinnej Maangchi. Po koreańsku nazywa się ją kimchiguk 김치국. Jeśli lubisz potrawy jednogarnkowe, to ten przepis jest dla Ciebie! Pod warunkiem, że masz już ukiszone kimchi 😉 Zupa kimchi jest bardzo łatwa do przygotowania, podaje się ją z ryżem (do sushi). Jest bardzo dobrze zbalansowana. Witaminy i minerały otrzymujesz z dobrze sfermentowanego kimchi, a białko z mięsa i tofu. Jest świetna na zimę: pożywna, ciepła i mmmMniam! Nigdy nie znudzi Ci się ta zupa. Zrób tę zupę, a wkrótce zrozumiesz, dlaczego Koreańczycy robią w kimjang tak wielką partię kimchi 😉



1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:



🥣 Przygotowanie:
1. Ugotuj ryż.


2. Pokrój kimchi na mniejsze części, wrzuć do garnka.

3. Mięso pokrój w kostkę, wrzuć do garnka

4. Dodaj cukier, pastę gochujang i dokładnie wymieszaj.


5. Dodaj wodę, wymieszaj i gotuj po przykryciem, na średnim ogniu ok 30 minut.


6. Tofu pokrój w kostkę, posiekaj zieloną cebulkę.


7. Pod koniec gotowania zupy, spróbuj i ewentualnie dopraw odrobiną soli, cukru lub 1 łyżką sosu sojowego, czasami wystarczy kilka kropel cytryny (przyznam szczerze, że może 2 razy zdarzyło mi się doprawić tę zupę i to tylko dlatego, że robiłam ją ze świeżego kimchi).

8. Dodaj tofu, zmniejsz ogień, gotuj 2-3 minuty.

9. Do misek nałóż ryż, zalej zupą, posyp zieloną cebulką.



Smacznego!


koreańska, zupa, kimchi, ryż, gochujang, obiad

0 KOMENTARZY