🌱 BURGER Z FASOLI I BURAKA


🕜 Czas: wersja 1: ok 35 minut, wersja 2: ok 70 minut*  🍽️ Porcja dla: 2-3


Czy naprawdę potrzeba mięsa, by zjeść obłędnie dobrego burgera? NIE! XD Przedstawiam banalnie prosty przepis na burgera z fasoli i buraka 😉 

✍️ *wersja pierwsza zawiera ugotowanie buraka, wersja 2 jego zapieczenie w piekarniku (jest o wiele zdrowsza, bo burak zachowuje większość swoich dobroci) 


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
Burgery:
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • 1/2 puszki fasoli białej
    Możesz użyć tylko fasoli czerwonej, ale wtedy dodaj 1 puszkę nie pół
  • garść świeżej kolendry
  • 70 g ugotowanego lub upieczonego buraka
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżki granulowanej cebuli
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżka prażonych nasion sezamu
  • 4 łyżki nasion konopi
  • skórka i sok z 1/4 limonki
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżki płatków chilli / papryki w proszku lub gochugaru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
  • 3-4 łyżki mąki gryczanej
Dodatkowo:
  • 2 duże lub 3 mniejsze bułki do burgerów
  • pomidor
  • ogórek
  • kolendra
  • wegański majonez
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sałata
  • kimchi / kimchi z rzodkwi / oisobagi kimchi
  • 1 średni ogórek kiszony

✍️ Jeśli nie masz żadnego kimchi lub nie chcesz, by burgery wyszły pikantne, dodaj zamiast gochugaru czy chilli paprykę w proszku i zamiast kimchi dodaj nie jeden a 2-3 ogórki kiszone.


🥣 Przygotowanie:
1. Wersja 1: Buraka ugotuj, ostudź i obierz. 
Wersja 2: Buraka zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 200 stopni C na godzinę (lub do czasu aż widelec łatwo wejdzie w buraka), ostudź i obierz.


2. Fasole odsącz i wypłucz.

3. Burgery: Do blendera lub robota kuchennego (możesz zamiast tego użyć ugniataczki do ziemniaków, jak ja, i zmiażdżyć wszystko w misce) dodaj fasolę, przecier pomidorowy, buraki, płatki chilli, nasiona konopi, sos sojowy, kolendrę, skórkę i sok z limonki, nasiona sezamu, mielony imbir, czosnek, cebulkę, chińską przyprawę 5 smaków oraz mąkę i nieco soli morskiej i pulsuj, aż zostanie wszystko z grubsza posiekane. Nie miksuj zbyt długo, bo stanie się hummusem!


4. Przełóż mieszankę z blendera do miski, wymieszaj dokładnie szpatułką. Lekko oprósz mąką ręce i uformuj z mieszanki 2 większe lub 3 średnie burgery.


5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

6. Na patelni usmaż burgery na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony (3-4 minuty), a następnie umieść je na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika, aby się upiekły, co powinno zająć około 15 minut.


7. W międzyczasie przygotuj dodatki. Pomidora i ogórka pokrój w plastry. Cebulę pokrój w pierścienie. Kimchi posiekaj  z ogórkami kiszonymi.

✍️ U mnie oisobagi kimchi.



8. Bułkę rozkrój i opiecz lekko na patelni. 
Następnie posmaruj obie części majonezem. 


9. Połóż sałatę, pomidora, ogórka zielonego, cebulę, burgery, kimchi i ogórka kiszonego, kolendrę, posyp sezamem prażonym. Przykryj bułką posmarowaną majonezem.


Smacznego!


Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!
 
koreańskie, oisobagi, kimchi, ogórki, pikantne, fasola, burger

2 KOMENTARZY

  1. Anonimowy9/10/23 11:47

    Czy trzeba dodawać kimchi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba :) Kimchi czy oisobagi to całkowicie dodatkowa opcja dla podkręcenia smaku i pikantności. Zamiast tego dodaj więcej ogórków kiszonych ;)

      Usuń