🕜 Czas: 45 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Był już makaron serowy (mac&cheese), czas na wersję kalafiorową 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 zielone cebulki (dymki)
- 400-450 g kalafiora*
- 3-4 suszone pomidory**
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1/2 łyżki musztardy francuskiej
- 1,5 łyżki mąki zwykłej
- 375 ml mleka roślinnego, np sojowego
- 4 łyżki drożdży nieaktywnych
- 1/4 szkl sera wegańskiego***
- 1/2 puszki ciecierzycy
- sok z połówki małej cytryny
- sól i pieprz
- 100 g makaronu np. muszelki pełnoziarniste****
- Panko
- 1 gałązka świeżego tymianku lub szczypta suszonego
- garść jarmużu lub szpinaku
✍️** Suszone pomidory mogą być albo ze słoiczka albo suszone na słońcu.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
3. Ugotuj makaron al dente. Czosnek drobno posiekaj. Zieloną cebulkę posiekaj. Suszone pomidory pokrój drobno.
4. Postaw dużą patelnię lub rondel na małym ogniu, dodaj odrobinę oliwy, a następnie dodaj czosnek, zieloną cebulkę i suszone pomidory. Całość chwilę smaż po czym dodaj kalafiora, wymieszaj. Smaż całość przez 3-4 minuty, aż wszystko lekko zmięknie.
5. Następnie dodaj tymianek, paprykę wędzoną i musztardę, smaż przez kolejną minutę, a następnie dodaj mąkę. Po dodaniu mąki mieszaj, aby się nie przypaliła.
6. Po kilku minutach dodaj mleko roślinne, odżywcze drożdże i ser wegański (lub w przypadku braku sera + 2 łyżki drożdży). Mieszaj do momentu, aż sos stanie się gęsty i kremowy.
11. Włóż naczynie do piekarnika na 10-15 minut lub do czasu, aż wierzch będzie chrupiący i złocisty.
✍️*** Użyj sera wegańskiego tartego lub w plastrach, ważne, by był to ser, który się roztapia. Jeśli nie możesz dostać takiego sera, pomiń go i dodaj dodatkowe 2 łyżki drożdży nieaktywnych (łącznie będzie wtedy 6 łyżek).
✍️***Makaron może być jakikolwiek, oby tylko miał "dziury", jakieś miejsce, gdzie sos może wpłynąć. Dlatego np. kokardki czy świderki odpadają.
🥣 Przygotowanie:
1. Kalafiora umyj, osusz i podziel na nie za małe i nie za duże różyczki. 2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
3. Ugotuj makaron al dente. Czosnek drobno posiekaj. Zieloną cebulkę posiekaj. Suszone pomidory pokrój drobno.
4. Postaw dużą patelnię lub rondel na małym ogniu, dodaj odrobinę oliwy, a następnie dodaj czosnek, zieloną cebulkę i suszone pomidory. Całość chwilę smaż po czym dodaj kalafiora, wymieszaj. Smaż całość przez 3-4 minuty, aż wszystko lekko zmięknie.
5. Następnie dodaj tymianek, paprykę wędzoną i musztardę, smaż przez kolejną minutę, a następnie dodaj mąkę. Po dodaniu mąki mieszaj, aby się nie przypaliła.
6. Po kilku minutach dodaj mleko roślinne, odżywcze drożdże i ser wegański (lub w przypadku braku sera + 2 łyżki drożdży). Mieszaj do momentu, aż sos stanie się gęsty i kremowy.
✍️ Na tym etapie można danie już podać, ale jeśli chcesz uzyskać efekt zapiekanki makaronowej, to kontynuuj dalsze punkty.
8. Dodaj porwany drobno szpinak lub jarmuż, wymieszaj (ten punkt jest opcjonalny).
8. Dodaj porwany drobno szpinak lub jarmuż, wymieszaj (ten punkt jest opcjonalny).
9. Przełóż zawartość patelni do naczynia do pieczenia.
11. Włóż naczynie do piekarnika na 10-15 minut lub do czasu, aż wierzch będzie chrupiący i złocisty.
Smacznego!
Uwaga!
Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i
nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną
przeglądarkę!
wegańska, vagan, wegański, makaron, obiad, kolacja, drożdże, czosnek, kalafior, panko, ser, ciecierzyca
0 KOMENTARZY