🕜 Czas: 35 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Nie sądziłam, że sięgnę po Chiny... a tu proszę 😉 Chow Mein to tradycyjne chińskie danie z makaronem jajecznym, smażonymi warzywami i z kurczakiem. Jeśli nie lubisz makaronów jajecznych typu "zupka chińska", to możesz zastąpić makaron Mein np. makaronem ryżowym, jednak wtedy już nie nazwiesz tej potrawy Chow Mein, a po prostu smażonym makaronem z warzywami i kurczakiem, ale spokojnie, nadal będzie przepyszne 😉
📘 Składniki:
- 200g piersi z kurczaka (opcjonalnie z indyka)
- 150 -200 g makaronu Chow Mein lub inny makaron chiński jajeczny
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 pak choi
- kiełki fasoli mung
- zielona cebulka (dymka)
- 1 łyżka sosu sojowego
- ok 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki cukru brązowego
- 2-4 łyżki wody
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- kilka kropel oleju sezamowego
.gif)
🥣 Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Uważaj, by go nie przegotować i pamiętaj, że później dojdzie trochę na patelni. Przepłucz zimną wodą, odstaw.
3. Wymieszaj składniki marynaty i dokładnie połącz z kurczakiem. Odstaw.
4. Odetnij końcówki z kiełków fasoli Mung.
✍️ Dają gorzkawy posmak, poza tym korzonków od marchewki też raczej nie jemy 😋
5. Paprykę pokrój w słupki. Pak choi pokrój na mniejsze części i potem w słupki. Zieloną cebulkę pokrój na słupki wielkości papryki i pak choi (grubszą część w cieńsze słupki). Wymieszaj osobno składniki sosu, odstaw.
6. Rozgrzej na dużym ogniu patelnię lub woka, dodaj 1/2 łyżki oleju. Wrzuć zieloną cebulkę (grubsze części pokrojone cieniej) i kiełki, po chwili pak choi i paprykę. Smaż podrzucając warzywa na patelni, aż nieco zmiękną i będą al dente. Zdejmij je z patelni na talerzyk lub do miseczki. Odstaw.
7. Na tej samej patelni usmaż kurczaka, także podrzucając.
8. Gdy kurczak będzie usmażony, dodaj warzywa, makaron i sos. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż przez chwilę podrzucając.
9. Na koniec wrzuć zieloną cebulkę i wymieszaj. Gotowe.
0 KOMENTARZY