CHICKEN CHOW MEIN (KURCZAK CHOW MEIN)


🕜 Czas: 35 minut  🍽️ Porcja dla: 2



Nie sądziłam, że sięgnę po Chiny... a tu proszę 😉 Chow Mein to tradycyjne chińskie danie z makaronem jajecznym, smażonymi warzywami i z kurczakiem. Jeśli nie lubisz makaronów jajecznych typu "zupka chińska", to możesz zastąpić makaron Mein np. makaronem ryżowym, jednak wtedy już nie nazwiesz tej potrawy Chow Mein, a po prostu smażonym makaronem z warzywami i kurczakiem, ale spokojnie, nadal będzie przepyszne 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 200g piersi z kurczaka (opcjonalnie z indyka)
  • 150 -200 g makaronu Chow Mein lub inny makaron chiński jajeczny 
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pak choi
  • kiełki fasoli mung
  • zielona cebulka (dymka)
Marynata:
Sos:



🥣 Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Uważaj, by go nie przegotować i pamiętaj, że później dojdzie trochę na patelni. Przepłucz zimną wodą, odstaw.


2. Mięso pokrój w paski.


3. Wymieszaj składniki marynaty i dokładnie połącz z kurczakiem. Odstaw.


4. Odetnij końcówki z kiełków fasoli Mung.

✍️ Dają gorzkawy posmak, poza tym korzonków od marchewki też raczej nie jemy 😋


5. Paprykę pokrój w słupki. Pak choi pokrój na mniejsze części i potem w słupki. Zieloną cebulkę pokrój na słupki wielkości papryki i pak choi (grubszą część w cieńsze słupki). Wymieszaj osobno składniki sosu, odstaw.


6. Rozgrzej na dużym ogniu patelnię lub woka, dodaj 1/2 łyżki oleju. Wrzuć zieloną cebulkę (grubsze części pokrojone cieniej) i kiełki, po chwili pak choi i paprykę. Smaż podrzucając warzywa na patelni, aż nieco zmiękną i będą al dente. Zdejmij je z patelni na talerzyk lub do miseczki. Odstaw.


7. Na tej samej patelni usmaż kurczaka, także podrzucając.


8. Gdy kurczak będzie usmażony, dodaj warzywa, makaron i sos. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż przez chwilę podrzucając.


9. Na koniec wrzuć zieloną cebulkę i wymieszaj. Gotowe.


Smacznego!


makaron, chiński, chow mein, pak choi, papryka, sos ostrygowy, sos sojowy, olej sezamowy, fasola mung

0 KOMENTARZY