GULASZ GOCHUJANG (DWAEJIGOGI-JJIGAE)


🕜 Czas: 60 minut (w tym namoczenie ryżu i marynowanie)  🍽️ Porcja dla: 2




Oto kolejny przepis jednogarnkowy. Gulasz Gochujang, to prosty, pikantny gulasz wieprzowy (Gochujang jjigae - po koreańsku). Zwykle zamiast wieprzowiny daję pierś z kurczaka lub indyka. W Azji ziemniaki traktuje się jak marchewkę, czy pomidora, jest to po prostu warzywo, dlatego jakież było moje zdziwienie, jak musiałam do gulaszu, w którym są ziemniaki, dodać osobno ryż... ale wierzcie mi, że ten gulasz musicie jeść z ryżem, bo jest cudownie ostry, a ryż robi swoje 😊​


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • ok 200g filetów z kurczaka/indyka lub boczku
  • zielona cebulka i prażony sezam do posypania
  • średniej wielkości biała cebula
  • 1 marchew
  • 2 ziemniaki (średnie)
  • papryczka chilli (opcjonalnie)
  • pół opakowania tofu (opcjonalnie)
  • ok 3 szkl wody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • kiełki fasoli mung (opcjonalnie)
Pasta:

✍️ Dla mnie najlepszy jest sos Kanari , ale jeśli będzie problem z jego dostępnością to można użyć zamiennika, sosu rybnego z anchois.




🥣 Przygotowanie:
1. Czosnek drobno posiekaj lub starkuj, imbir starkuj. Dodaj pastę gochujang, gochugaru, olej sezamowy, pieprz, sos rybny, cukier i dokładnie wszystko wymieszaj.


2. Mięso pokrój w kostkę/kęski. Wrzuć do garnka.

Ziemniaki obierz, pokrój w dużą kostkę, wypłucz skrobię. Wrzuć do garnka z mięsem.


3. Cebulę i marchew obierz i pokrój w dużą kostkę. Wrzuć do garnka.


4. Mięso, ziemniaki, marchew i cebulę (i opcjonalnie kiełki fasoli mung z odciętymi) wymieszaj dokładnie z pastą w garnku.


5. Odstaw pod przykryciem na 15-30 minut.

6. Dodaj wodę, sól, cukier i wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem ok 25 minut.


7. Pod koniec gotowania, dodaj posiekaną drobniutko papryczkę chilli (opcjonalnie) i pokrojone w kostkę tofu (opcjonalnie).

8. Podawaj z ryżem i posyp zieloną cebulką oraz prażonym sezamem.



Smacznego!


gulasz, marchewka, ryż, ziemniaki, ostre, koreańskie, gochugaru, gochujang

0 KOMENTARZY