🕜 Czas: 60 minut (w tym namoczenie ryżu i marynowanie) 🍽️ Porcja dla: 2
Oto kolejny przepis jednogarnkowy. Gulasz Gochujang, to prosty, pikantny gulasz wieprzowy (Gochujang jjigae - po koreańsku). Zwykle zamiast wieprzowiny daję pierś z kurczaka lub indyka. W Azji ziemniaki traktuje się jak marchewkę, czy pomidora, jest to po prostu warzywo, dlatego jakież było moje zdziwienie, jak musiałam do gulaszu, w którym są ziemniaki, dodać osobno ryż... ale wierzcie mi, że ten gulasz musicie jeść z ryżem, bo jest cudownie ostry, a ryż robi swoje 😊
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
✍️ Dla mnie najlepszy jest sos Kanari , ale jeśli będzie problem z jego dostępnością to można użyć zamiennika, sosu rybnego z anchois.
.gif)
- ok 200g filetów z kurczaka/indyka lub boczku
- zielona cebulka i prażony sezam do posypania
- średniej wielkości biała cebula
- 1 marchew
- 2 ziemniaki (średnie)
- papryczka chilli (opcjonalnie)
- pół opakowania tofu (opcjonalnie)
- ok 3 szkl wody
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru brązowego
- kiełki fasoli mung (opcjonalnie)
- ok 7 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/4 szkl pasty gochujang
- 1 łyżka gochugaru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- pieprz
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżka sosu rybnego
.gif)
🥣 Przygotowanie:
1. Czosnek drobno posiekaj lub starkuj, imbir starkuj. Dodaj pastę gochujang, gochugaru, olej sezamowy, pieprz, sos rybny, cukier i dokładnie wszystko wymieszaj.
2. Mięso pokrój w kostkę/kęski. Wrzuć do garnka.
Ziemniaki obierz, pokrój w dużą kostkę, wypłucz skrobię. Wrzuć do garnka z mięsem.
3. Cebulę i marchew obierz i pokrój w dużą kostkę. Wrzuć do garnka.
Ziemniaki obierz, pokrój w dużą kostkę, wypłucz skrobię. Wrzuć do garnka z mięsem.
3. Cebulę i marchew obierz i pokrój w dużą kostkę. Wrzuć do garnka.
4. Mięso, ziemniaki, marchew i cebulę (i opcjonalnie kiełki fasoli mung z odciętymi) wymieszaj dokładnie z pastą w garnku.
5. Odstaw pod przykryciem na 15-30 minut.
6. Dodaj wodę, sól, cukier i wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem ok 25 minut.
6. Dodaj wodę, sól, cukier i wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem ok 25 minut.
0 KOMENTARZY