KREWETKI PO AZJATYCKU Z MAKARONEM SOBA


🕜 Czas: 35 minut + rozmrożenie krewetek 🍽️ Porcja dla: 2


I oto kolejna propozycja zaczerpnięta z diety sirtuinowej (diety Adele), no co ja poradzę, że te przepisy są obłędne, a do tego przynajmniej 1/3 z nich jest na bazie potraw azjatyckich 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 250 g obranych surowych krewetek (dużych lub królewskich)
  • 3 łyżki sosu tamari lub sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 120 g makaronu soba
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki chilli
  • 1-2 łyżeczki drobno posiekanego/starkowanego świeżego imbiru
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 80 g selera naciowego, przyciętego i posiekanego
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej, posiekanej
  • 50 g jarmużu, grubo posiekanego
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • garść lubczyku lub liści selera
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego


🥣 Przygotowanie:
1.Obierz i oczyść krewetki.



2. Czosnek i imbir drobno posiekaj lub starkuj.

3. Chilli drobno posiekaj.

4. Cebulę pokrój w pióra lub kostkę.

5. Seler pokrój drobno.

6. Jarmuż porwij na mniejsze części.

7. Fasolę wsyp do miseczki, by się rozmroziła.


8. Zagotuj bulion z kurczaka. Zagotuj. Odstaw.

✍️ Jeśli nie masz, to we wrzątku rozpuść kawałek kostki drobiowej - 1/2 kostki jakoś wyjedzie, zobacz na ile litrów masz 1 całą i podziel.9. Makaron wrzuć do wrzącej wody i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Uważaj, by go nie przegotować. Przepłucz dobrze pod bardzo zimną wodą, odstaw.



10. Patelnię rozgrzej na dużym ogniu, a następnie usmaż krewetki w 1 łyżce sosu tamari/sojowego i 1 łyżce oleju kokosowego przez 2–3 minuty. Przełóż krewetki na talerz. Wytrzyj patelnię ręcznikiem kuchennym, ponieważ jeszcze się przyda.



11. Podsmaż czosnek, chilli, imbir, czerwoną cebulę, seler, fasolę w 1 łyżce oliwy, na średnim ogniu, przez 2 – 3minuty.

12. Dolej bulion, dodaj jarmuż, a następnie całość doprowadź do wrzenia, duś przez chwilę, dodaj łyżkę sosu tamari/sojowego i cukier, po czym duś przez minutę lub dwie na małym ogniu, aby warzywa się ugotowały, nie tracąc jednak kruchości.




13. Dorzuć krewetki, dodaj makaron, dosyp lubczyk lub liście selera, wymieszaj, potrzymaj na patelni, by makaron się ogrzał, wymieszaj i zdejmij z ognia.





Smacznego!

soba, krewetki, fasolka, jarmuż, seler naciowy, sos sojowy, obiad, kolacja


0 KOMENTARZY