I oto kolejna propozycja zaczerpnięta z diety sirtuinowej (diety Adele), no co ja poradzę, że te przepisy są obłędne, a do tego przynajmniej 1/3 z nich jest na bazie potraw azjatyckich 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 250 g obranych surowych krewetek (dużych lub królewskich)
- 3 łyżki sosu tamari lub sosu sojowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 120 g makaronu soba
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 papryczki chilli
- 1-2 łyżeczki drobno posiekanego/starkowanego świeżego imbiru
- 50 g czerwonej cebuli
- 80 g selera naciowego, przyciętego i posiekanego
- 150 g zielonej fasolki szparagowej, posiekanej
- 50 g jarmużu, grubo posiekanego
- 150 ml bulionu drobiowego
- garść lubczyku lub liści selera
- 1/2 łyżeczki cukru brązowego
.gif)
🥣 Przygotowanie:
1.Obierz i oczyść krewetki.
2. Czosnek i imbir drobno posiekaj lub starkuj.
3. Chilli drobno posiekaj.
4. Cebulę pokrój w pióra lub kostkę.
5. Seler pokrój drobno.
6. Jarmuż porwij na mniejsze części.
7. Fasolę wsyp do miseczki, by się rozmroziła.

3. Chilli drobno posiekaj.
4. Cebulę pokrój w pióra lub kostkę.
5. Seler pokrój drobno.
6. Jarmuż porwij na mniejsze części.
7. Fasolę wsyp do miseczki, by się rozmroziła.

8. Zagotuj bulion z kurczaka. Zagotuj. Odstaw.


✍️ Jeśli nie masz, to we wrzątku rozpuść kawałek kostki drobiowej - 1/2 kostki jakoś wyjedzie, zobacz na ile litrów masz 1 całą i podziel.9. Makaron wrzuć do wrzącej wody i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Uważaj, by go nie przegotować. Przepłucz dobrze pod bardzo zimną wodą, odstaw.


10. Patelnię rozgrzej na dużym ogniu, a następnie usmaż krewetki w 1 łyżce sosu tamari/sojowego i 1 łyżce oleju kokosowego przez 2–3 minuty. Przełóż krewetki na talerz. Wytrzyj patelnię ręcznikiem kuchennym, ponieważ jeszcze się przyda.




11. Podsmaż czosnek, chilli, imbir, czerwoną cebulę, seler, fasolę w 1 łyżce oliwy, na średnim ogniu, przez 2 – 3minuty.
12. Dolej bulion, dodaj jarmuż, a następnie całość doprowadź do wrzenia, duś przez chwilę, dodaj łyżkę sosu tamari/sojowego i cukier, po czym duś przez minutę lub dwie na małym ogniu, aby warzywa się ugotowały, nie tracąc jednak kruchości.



12. Dolej bulion, dodaj jarmuż, a następnie całość doprowadź do wrzenia, duś przez chwilę, dodaj łyżkę sosu tamari/sojowego i cukier, po czym duś przez minutę lub dwie na małym ogniu, aby warzywa się ugotowały, nie tracąc jednak kruchości.



0 KOMENTARZY