🌱 ROZGRZEWAJĄCA ZUPA KREM Z SOCZEWICY I POMIDORÓW Z CZOSNKOWYMI GRZANKAMI


🕜 Czas: 30 minut 🍽️ Porcja dla: 2



Za oknem zimno, więc nadszedł czas na rozgrzewające zupki 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 60 g suchej czerwonej soczewicy
  • 260 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 440 ml wody
  • 1/4 pieprzu cayenne (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej (opcjonalnie lub mniej)
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 1/3 łyżeczki soli + trochę do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Grzanki:
  • 2 większe lub 4 mniejsze kromki chleba, np. razowego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku


🥣 Przygotowanie:
1. Marchew obierz, pokrój dowolnie i razem z soczewicą zalej wrzątkiem (440 ml) w garnku, gotuj na średnim ogniu aż marchewka i soczewica nieco zmiękną (ok 10 minut).





2. Cebulę posiekaj i zeszklij osobno na rozgrzanej oliwie. 

3. Z pomidora usuń gniazdo, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, następnie pokrój na mniejsze części.




4. Do garnka z soczewicą i marchewką dodaj pomidora i podsmażoną cebulę. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotuj aż soczewica będzie miękka (ok 10 minut).
Całość zmiksuj w ganku lub osobnej misce żaroodpornej / kielichu blendera. Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby.





5. Grzanki wersja z piekarnika: Obierz czosnek, przepuść przez praskę lub zetrzyj na tarce o małych oczkach do miseczki. Dodaj oliwę i troszkę soli. Posmaruj kromki chleba olejem z czosnkiem i solą, wstaw do rozgrzanego piekarnika (180'C) na kilka minut, żeby nie spalić kromek a jedynie lekko je zapiec, by nie były miękkie.

Grzanki wersja grill elektryczny lub sucha patelnia: Obierz czosnek, przepuść przez praskę lub zetrzyj na tarce o małych oczkach do miseczki. Dodaj oliwę i troszkę soli. Chleb zgrilluj lub podsmaż na suchej patelni z dwóch stron, następnie posmaruj olejem z czosnkiem i solą.

✍️ UWAGA! Nie jest to płatna reklama! Używam grilla elektrycznego Zelmer (zobacz TUTAJ). Jest super do tostów czy podgrzewania np burgerów (burger BBQ lub burger z fasoli i buraka) czy koft, zamiast robić je w piekarniku. Do tego można go rozłożyć na 180' i grillować np. warzywa na dwóch stronach równocześnie. Polecam ^^

6. Zupę rozlej do miseczek i podaj z grzankami.





Smacznego!

📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)




 
 
wegańska, zupa, vegan, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY