🌱 ZIEMNIACZANE CURRY Z BAKŁAŻANEM


🕜 Czas: ok 40 minut 🍽️ Porcja dla: 2




Kolejny jednogarnkowy, a właściwie jednopatelniowy obiad na jesienne czy zimowe dni 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 440 g ziemniaków
  • 220 g bakłażana
  • 220 g pieczarek
  • 1 szt cebula 
  • niecała łyżka oleju kokosowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml mleczka kokosowego light
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • chilli (opcjonalnie)


✍️ Na pierwszych zdjęciach zobaczycie garnek... nie powtarzajcie mojego błędu i od razu róbcie wszystko na dużej patelni. W trakcie przełożyłam na patelnię i plułam sobie w brodę, że od razu tego nie zrobiłam 🤪

🥣 Przygotowanie:
1. W kostkę pokrój: ziemniaki, bakłażana, pieczarki i cebulę.






2. Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzuć ziemniaki z cebulą i smaż mieszając ok minuty.




3. Dodaj resztę warzyw, bulion warzywny i mleko kokosowe.


4. Dodaj pastę curry i dobrze wymieszaj. Gotuj ok 30 minut na średnim ogniu, aż płyn nieco się zredukuje. Dopraw solą i pieprzem oraz optymalnie chilli.




5. Podawaj posypane posiekaną pietruszką.




Smacznego!

📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)




 
 
wegański, vegan, obiad, kolacja, bakłażan

0 KOMENTARZY