🕜 Czas: ok 40 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Kolejny jednogarnkowy, a właściwie jednopatelniowy obiad na jesienne czy zimowe dni 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 440 g ziemniaków
- 220 g bakłażana
- 220 g pieczarek
- 1 szt cebula
- niecała łyżka oleju kokosowego
- 200 ml bulionu warzywnego
- 100 ml mleczka kokosowego light
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz
- chilli (opcjonalnie)
✍️ Na pierwszych zdjęciach zobaczycie garnek... nie powtarzajcie mojego błędu i od razu róbcie wszystko na dużej patelni. W trakcie przełożyłam na patelnię i plułam sobie w brodę, że od razu tego nie zrobiłam 🤪
🥣 Przygotowanie:
1. W kostkę pokrój: ziemniaki, bakłażana, pieczarki i cebulę.2. Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzuć ziemniaki z cebulą i smaż mieszając ok minuty.
3. Dodaj resztę warzyw, bulion warzywny i mleko kokosowe.
4. Dodaj pastę curry i dobrze wymieszaj. Gotuj ok 30 minut na średnim ogniu, aż płyn nieco się zredukuje. Dopraw solą i pieprzem oraz optymalnie chilli.
5. Podawaj posypane posiekaną pietruszką.
Smacznego!
📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)
wegański, vegan, obiad, kolacja, bakłażan
0 KOMENTARZY