TAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI (THAI SHRIMP SOUP)



🕜 Czas: 50 minut  🍽️ Porcja dla: 2






Kolejna zupa tajska, która zawróciła mi w głowie! Pikantna, mmmMniam i do tego z krewetkami! Czego chcieć więcej? 😍


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 1/3 szkl ryżu basmati (suchego)
  • 1 łyżka masła
  • 150 -200 g krewetek (dużych)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 dużej lub 1 mała czerwona papryka
  • 200 ml (1/2 puszki) mleka kokosowego**
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • 1 liść kafiru (opcjonalnie dla podbicia smaku)
  • opcja 1: sok z połowy limonki + trawa cytrynowa
  • opcja 2: 1-2 łyżeczki pasty tajskiej z trawy cytrynowej
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki imbiru dla ostrości (opcjonalnie)

✍️* Powinno dodawać się mleczka kokosowego pełnego, ale dla mnie jest wtedy za ciężka, za tłusta ta zupka, więc daję mleczko kokosowe bio 5-7% tłuszczu. Dlaczego bio? Bo w nich nie ma stabilizatorów E-coś tam, gumy guar i innych zagrażających naszemu zdrowiu śmieci. Pamiętajcie, by zawsze czytać skład 😊
✍️**Jeśli użyjecie mleczka tłustszego, to zupa będzie bardziej kremowa i siłą rzeczy tłusta.


🥣 Przygotowanie:
1. Namocz i ugotuj ryż.

2. Papryka:
opcja 1 ze skórką: umyj, wytnij gniazda, pokrój w kostkę.
opcja 2 bez skórki: umyj, wytnij gniazda, zalej wrzątkiem, zostaw na 5-8 minut, przepłucz zimną wodą, zdejmij nożem skórkę, pokrój w kostkę lub obierz surową papryke obieraczką do warzyw.

3. Cebulę pokrój w kostkę.

4. Czosnek posiekaj.

5. Imbir posiekaj (opcjonalnie dla ostrości).




6. W garnku/rondlu rozpuść masło, wrzuć krewetki, posól i popieprz. Smaż mieszając aż będą różowe 2-3 minuty. Odłóż do miseczki.



7. Do tego samego garnka wrzuć cebulę, paprykę, czosnek i imbir. Smaż chwilę, po czym dodaj pastę curry i wszystko dobrze wymieszaj.




8. Dodaj bulion i doprowadź do wrzenia.



9. Zmniejsz ogień i dodaj mleczko kokosowe. Wymieszaj.

10. Dodaj sok z limonki i trawę cytrynową lub pastę z trawy cytrynowej i limonki, liść kafiru (opcjonalnie) oraz 2 łyżeczki sosu sojowego, wymieszaj.



11. Gotuj na małym ogniu ok 8 minut.

12. Kolendrę posiekaj, odłóż na bok.

✍️ Jeśli chcesz, by zupa była bardziej słona dodaj odrobinę sosu sojowego lub soli. Możesz też dodać jeszcze kilka kropel soku z limonki.




13. Dodaj ugotowany ryż basmati, krewetki i kolendrę. Wymieszaj. Gotuj na małym ogniu ok 2 minuty.




14. Jemy pałeczkami i łyżką popijamy zupę. Przed nałożeniem możesz wyjąć liście kafiru, jak je znajdziesz, a jak nie to zauważysz je nalewając zupę 😊



Smacznego!


krewetki, zupa, ostra, kolendra, mleko kokosowe,papryka, obiad

0 KOMENTARZY