🕜 Czas: 90 minut 🍽️ Porcja dla: 2Jak wiecie, kocham pikantne, koreańskie potrawy, a ta zupka ma w sobie wszystko! To szybka, skrócona wersja koreańskiego ramenu z kimchi, który normalnie robi się przez kilka godzin... kto ma na to czas, prawda? Inną wersję szybkiego ramenu, ale japońskiego możecie także u mnie znaleźć. Jednak smak pikantnego ramenu z kimchi jest bardzo intensywny i bardzo mmmMniam! Nie polecam piersi z kurczaka w tym przypadku, a dlaczego, to dowiesz się poniżej 😊
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 1 łyżeczka oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- ok 1/2 kg podudzi z kurczaka lub ćwiartki (oby były kości)
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 szkl kimchi
- 1 łyżka soku z kimchi
- 1 łyżeczka pasty gochujang
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- makaron ramen
- 1 jajko na twardo lub jajko marynowane (opcjonalnie)
- zielona cebulka (dymka)
✍️ Jeśli bulion wyszedł Ci bardzo tłusty, a nie chcesz, by zupa była tłusta, to daj 1 szkl bulionu i 1 szkl wody (najlepiej przefiltrowanej lub niegazowanej), wtedy proporcje w składnikach to: 1 szkl bulionu i 2 szkl wody.
🥣 Przygotowanie:
5. Kimchi odsącz i lekko wyciśnij, pokrój w większe kawałki, odlej sok do miseczki.
6. Rozgrzej olej w rondlu na dużym ogniu. Smaż cebulę, czosnek i imbir ok 3 minut lub do momentu, aż cebula zmięknie.

6. Rozgrzej olej w rondlu na dużym ogniu. Smaż cebulę, czosnek i imbir ok 3 minut lub do momentu, aż cebula zmięknie.

9. Dodaj bulion z kurczaka i sos sojowy. Wymieszaj.
10. Dodaj pastę gochujang i całość wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Duś ok godzinę lub do momentu aż kurczak będzie miękki.



10. Dodaj pastę gochujang i całość wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Duś ok godzinę lub do momentu aż kurczak będzie miękki.



11. Ugotuj jajko na twardo lub przygotuj jajko marynowane. Następnie obierz i przepołów. Odstaw.
12. Zieloną cebulkę pokrój po skosie, twardsze części dorzuć do zupy.
13. W piekarniku włącz opcję grilla.
14. Po godzinie gotowania wyjmij z zupy kurczaka i przełóż na blachę wyłożoną folią aluminiową. Włóż do piekarnika na 10 minut lub do uzyskania złotego koloru.
14. Po godzinie gotowania wyjmij z zupy kurczaka i przełóż na blachę wyłożoną folią aluminiową. Włóż do piekarnika na 10 minut lub do uzyskania złotego koloru.
✍️ Możesz nieco go zjarać jak lubisz 😋
15. Z zupy wyjmij imbir. Wyrzuć.
17. Spróbuj czy nie trzeba doprawić zupy sosem sojowym, by była bardziej słona.
18. Makaron ułóż w miseczkach, zalej zupą z kimchi. Na wierzchu ułóż kurczaka. Udekoruj połówką jajka na twardo lub marynowanym i zieloną cebulką. Jemy pałeczkami i popijamy nabierając bulion łyżką.

ramen, kimchi, koreański, koreańska, obiad, kolacja
18. Makaron ułóż w miseczkach, zalej zupą z kimchi. Na wierzchu ułóż kurczaka. Udekoruj połówką jajka na twardo lub marynowanym i zieloną cebulką. Jemy pałeczkami i popijamy nabierając bulion łyżką.

Smacznego!
ramen, kimchi, koreański, koreańska, obiad, kolacja
0 KOMENTARZY