ZUPA KIMCHI RAMEN (SPICY KOREAN KIMCHI CHICKEN RAMEN)

🕜 Czas: 90 minut  🍽️ Porcja dla: 2


Jak wiecie, kocham pikantne, koreańskie potrawy, a ta zupka ma w sobie wszystko! To szybka, skrócona wersja koreańskiego ramenu z kimchi, który normalnie robi się przez kilka godzin... kto ma na to czas, prawda? Inną wersję szybkiego ramenu, ale japońskiego możecie także u mnie znaleźć. Jednak smak pikantnego ramenu z kimchi jest bardzo intensywny i bardzo mmmMniam! Nie polecam piersi z kurczaka w tym przypadku, a dlaczego, to dowiesz się poniżej 😊


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:

✍️ Jeśli bulion wyszedł Ci bardzo tłusty, a nie chcesz, by zupa była tłusta, to daj 1 szkl bulionu i 1 szkl wody (najlepiej przefiltrowanej lub niegazowanej), wtedy proporcje w składnikach to: 1 szkl bulionu i 2 szkl wody.

🥣 Przygotowanie:
1. Ugotuj ramen według instrukcji na opakowaniu, przepłucz pod zimną woda, odstaw.


2. Cebulę pokrój w kostkę.

3. Imbir pokrój w grubsze plastry (ze skórką).

4. Czosnek posiekaj.


5. Kimchi odsącz i lekko wyciśnij, pokrój w większe kawałki, odlej sok do miseczki.

6. Rozgrzej olej w rondlu na dużym ogniu. Smaż cebulę, czosnek i imbir ok 3 minut lub do momentu, aż cebula zmięknie.


7. Dodaj kimchi, sok z kimchi. Wymieszaj.


8. Dodaj kurczaka (ćwiartki przepołów). Wymieszaj.



9. Dodaj bulion z kurczaka i sos sojowy. Wymieszaj.

10. Dodaj pastę gochujang i całość wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Duś ok godzinę lub do momentu aż kurczak będzie miękki.





11. Ugotuj jajko na twardo lub przygotuj jajko marynowane. Następnie obierz i przepołów. Odstaw.



12. Zieloną cebulkę pokrój po skosie, twardsze części dorzuć do zupy.


13. W piekarniku włącz opcję grilla.

14. Po godzinie gotowania wyjmij z zupy kurczaka i przełóż na blachę wyłożoną folią aluminiową. Włóż do piekarnika na 10 minut lub do uzyskania złotego koloru.

✍️ Możesz nieco go zjarać jak lubisz 😋




15. Z zupy wyjmij imbir. Wyrzuć.

16. Oddziel nożem mięso ze skórką od kości.



17. Spróbuj czy nie trzeba doprawić zupy sosem sojowym, by była bardziej słona.

18. Makaron ułóż w miseczkach, zalej zupą z kimchi. Na wierzchu ułóż kurczaka. Udekoruj połówką jajka na twardo lub marynowanym i zieloną cebulką. Jemy pałeczkami i popijamy nabierając bulion łyżką.



Smacznego!


ramen, kimchi, koreański, koreańska, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY