SAŁATKA Z KASZY BULGUR I SZPINAKU


🕜 Czas: 25 minut  🍽️ Porcja dla: 2


Ta sałatka zagościła w moim menu już na stałe. Jeśli zostało Ci trochę szpinaku i nie wiesz co z nim zrobić, to ta sałatka jest odpowiedzią 😊


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 1/3 szklanki kaszy bulgur
  • 2 garście szpinaku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki prażonego słonecznika
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • sera feta (grecka)
  • 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
Sos:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny + skórka
  • 1 łyżka wody
  • sól, pieprz

🥣 Przygotowanie:
1. Zagotuj wodę. Trochę posól. Wsyp kaszę, gotuj od pod przykryciem, na małym ogniu. Proporcje 1:2 (1 szkl kaszy = 2 szkl wody). Po ugotowaniu włóż do większej miski.


2. Szpinak grubo posiekaj.

3. Posiekaj koperek i pietruszkę.

4. Pomidorki przekrój wzdłuż na pół.

5. Starkuj skórkę z połowy cytryny (można dodać ją teraz lub do sosu)

6. Wrzuć wszystko do większej miski.


7. Wymieszaj składniki sosu.


8. Dodaj do warzyw ugotowaną kaszę bulgur i sos. Wymieszaj.



9. Słonecznik upraż na suchej patelni.

10. Fetę pokrój w kostkę.


11. Rozłóż sałatkę na talerze, posyp fetą i prażonym słonecznikiem.



Smacznego!


feta, szpinak, kasza, bulgur, słonecznik, pomidory, pietruszka, śniadanie, kolacja, obiad

0 KOMENTARZY