🕜 Czas: 25 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Ta sałatka zagościła w moim menu już na stałe. Jeśli zostało Ci trochę szpinaku i nie wiesz co z nim zrobić, to ta sałatka jest odpowiedzią 😊
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy bulgur
- 2 garście szpinaku
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 4 łyżki prażonego słonecznika
- 20 pomidorków koktajlowych
- sera feta (grecka)
- 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny + skórka
- 1 łyżka wody
- sól, pieprz
🥣 Przygotowanie:
1. Zagotuj wodę. Trochę posól. Wsyp kaszę, gotuj od pod przykryciem, na małym ogniu. Proporcje 1:2 (1 szkl kaszy = 2 szkl wody). Po ugotowaniu włóż do większej miski.


2. Szpinak grubo posiekaj.
3. Posiekaj koperek i pietruszkę.
4. Pomidorki przekrój wzdłuż na pół.
5. Starkuj skórkę z połowy cytryny (można dodać ją teraz lub do sosu)
6. Wrzuć wszystko do większej miski.

3. Posiekaj koperek i pietruszkę.
4. Pomidorki przekrój wzdłuż na pół.
5. Starkuj skórkę z połowy cytryny (można dodać ją teraz lub do sosu)
6. Wrzuć wszystko do większej miski.

0 KOMENTARZY