🌱 TOSTY Z AWOKADO I CZOSNKOWYMI PIECZARKAMI


🕜 Czas: 15 minut  🍽️ Porcja dla: 2



Robi się coraz zimniej, więc trzeba zacząć zwiększać ilość czosnku w potrawach, a w internetach piszą że: "Naukowcy udowodnili, że czosnek skutecznie wspomaga leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego. Wykorzystuje do tego lotne związki siarkowe i olejki eteryczne. Dlatego właśnie czosnek powinien stać się stałym elementem naszego menu w okresie jesienno-zimowym. Nie inaczej powinno być podczas choroby lub przeziębienia" - także ja się z tym kłócić nie będę 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 250 g pieczarek brązowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • 1 szt awokado 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sezamu
  • pieczywo 


🥣 Przygotowanie:
1. Pieczarki pokrój w plasterki.




2. Obierz i drobno posiekaj czosnek.

  • 3. Rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż grzyby i czosnek przez 5 minut.




  • 4. Z pieczywa zrób tosty.

  • 5. Awokado (bez skórki i pestki) pokrój na plastry, ułóż na tostach. Skrop całość sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.





  • 6. Do pieczarek na patelni dodaj sos sojowy i smaż jeszcze 2 minuty.


  • 7. Posmaruj tosty pastą z awokado, ułóż na wierzchu pieczarki, posyp sezamem.





Smacznego!

📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)




 
 
wegańskie, wegańska, vegan, śniadanie, kolacja

0 KOMENTARZY