🕜 Czas: 15 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Robi się coraz zimniej, więc trzeba zacząć zwiększać ilość czosnku w potrawach, a w internetach piszą że: "Naukowcy udowodnili, że czosnek skutecznie wspomaga leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego. Wykorzystuje do tego lotne związki siarkowe i olejki eteryczne. Dlatego właśnie czosnek powinien stać się stałym elementem naszego menu w okresie jesienno-zimowym. Nie inaczej powinno być podczas choroby lub przeziębienia" - także ja się z tym kłócić nie będę 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 250 g pieczarek brązowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 szt awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki sezamu
- pieczywo
🥣 Przygotowanie:
1. Pieczarki pokrój w plasterki.2. Obierz i drobno posiekaj czosnek.
- 3. Rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż grzyby i czosnek przez 5 minut.
- 4. Z pieczywa zrób tosty.
- 5. Awokado (bez skórki i pestki) pokrój na plastry, ułóż na tostach. Skrop całość sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
- 6. Do pieczarek na patelni dodaj sos sojowy i smaż jeszcze 2 minuty.
- 7. Posmaruj tosty pastą z awokado, ułóż na wierzchu pieczarki, posyp sezamem.
Smacznego!
📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)
wegańskie, wegańska, vegan, śniadanie, kolacja
0 KOMENTARZY