🌱 FRYTKI Z PIEKARNIKA

WEGE & VEGAN  PRZYSTAWKI & PRZEKĄSKI

🕜 Czas: 25 minut  🍽️ Porcja dla: 2



1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • ok pół kg ziemniaków
  • 1-2 łyżeczkI oliwy z oliwek
  • sól
  • 1 łyżka rozmarynu

🥣 Przygotowanie:
1. Ustaw piekarnik na ok 230' C, nie musisz czekać, aż piekarnik się nagrzeje.

2. Ziemniaki obierz, pokrój na frytki, włóż do miski z zimną wodą i dokładnie wypłucz skrobię, zmieniając wodę. 

2. Frytki posól, posyp rozmarynem i dodaj oliwę z oliwek, dokładnie wymieszaj.

3. Blachę lub ruszt wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej frytki.

4. Wstaw do piekarnika na środkową półkę. Piecz ok 20 minut lub aż będą miękkie i lekko "przypalone". Możesz je w połowie czasu przemieszać na blasze.




5. Podawaj samodzielnie, z dowolnym dipem np majonezowo jogurtowo czosnkowym lub jako dodatek do obiadu.




Smacznego!



Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!

 
 
wegańska, vegan, obiad, kolacja, przekąska

0 KOMENTARZY