🕜 Czas: 40 minut 🍽️ Porcja dla: 2-3
To wegańskie spaghetti z soczewicą to pyszny, zdrowy i pełnowartościowy przepis, który można przygotować w mniej niż 30 minut! Idealne danie na obiad czy kolację 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1/2 łyżki ziół prowansalskich
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżki pasty miso
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 120 ml czerwonego wina wytrawnego
- 1 puszka zielonej soczewicy
- 2 łyżki prażonych migdałów w płatkach
- 2 łyżki drożdży nieaktywnych
- ok 200 - 250 g makaronu spaghetti
- świeże liście bazylii
🥣 Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
2. Obierz warzywa (cebulę, seler, czosnek i marchewkę), pokrój na mniejsze części, dodaj do blendera i miksuj, aż wszystko będzie drobno posiekane.
2. Obierz warzywa (cebulę, seler, czosnek i marchewkę), pokrój na mniejsze części, dodaj do blendera i miksuj, aż wszystko będzie drobno posiekane.
3. Umieść patelnię na średnim ogniu. Dodaj olej, a następnie zblendowane warzywa. Smaż przez 4-5 minut lub do miękkości, a następnie dodaj zioła prowansalskie, przecier pomidorowy, sól i pieprz. Smaż kilka minut.

4. Dodaj miso, krojone pomidory i wino. Wymieszaj. Zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Pozostaw sos na wolnym ogniu przez około 20 minut.
5. Dodaj odsączoną soczewicę i gotuj przez kolejne 5 minut. W razie potrzeby dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i np. chilli.
6. W międzyczasie, przygotuj "parmezan". Zblenduj migdały z drożdżami. W razie potrzeby dodaj troszkę soli.
✍️ Możesz posypać też samymi nieaktywnymi drożdżami jak nie masz płatków migdałów.
7. Podawaj z makaronem spaghetti, posypane parmezanem i świeżą bazylią.
Smacznego!
0 KOMENTARZY