🌱 WEGAŃSKIE SPAGHETTI Z SOCZEWICĄ


🕜 Czas: 40 minut  🍽️ Porcja dla: 2-3



To wegańskie spaghetti z soczewicą to pyszny, zdrowy i pełnowartościowy przepis, który można przygotować w mniej niż 30 minut! Idealne danie na obiad czy kolację 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżki pasty miso
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 120 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1 puszka zielonej soczewicy
Parmezan:
Dodatkowo:
  • ok 200 - 250 g makaronu spaghetti
  • świeże liście bazylii


🥣 Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

2. Obierz warzywa (cebulę, seler, czosnek i marchewkę), pokrój na mniejsze części, dodaj do blendera i miksuj, aż wszystko będzie drobno posiekane.


3. Umieść patelnię na średnim ogniu. Dodaj olej, a następnie zblendowane warzywa. Smaż przez 4-5 minut lub do miękkości, a następnie dodaj zioła prowansalskie, przecier pomidorowy, sól i pieprz. Smaż kilka minut.



4. Dodaj miso, krojone pomidory i wino. Wymieszaj. Zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Pozostaw sos na wolnym ogniu przez około 20 minut.


5. Dodaj odsączoną soczewicę i gotuj przez kolejne 5 minut. W razie potrzeby dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i np. chilli.


6. W międzyczasie, przygotuj "parmezan". Zblenduj migdały z drożdżami. W razie potrzeby dodaj troszkę soli.

✍️ Możesz posypać też samymi nieaktywnymi drożdżami jak nie masz płatków migdałów.

7. Podawaj z makaronem spaghetti, posypane parmezanem i świeżą bazylią.



Smacznego!


Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!
 
wegańskie, spaghetti, vegan, makaron, soczewica, seler naciowy, obiad, kolacja, drożdże, czosnek

0 KOMENTARZY