PASTA Z AWOKADO Z TUŃCZYKIEM


🕜 Czas: 20 minut  🍽️ Porcja dla: 2



Dieta sirtuinowa (dieta Adele) odkryła przede mną wiele mmmMniam przepisów i to jest jeden z moich ulubionych 😊 Wcześniej nie przepadałam za awokado, ale odkąd spróbowałam tej pasty, to jestem uzależniona XD


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 1 awokado (koniecznie dojrzałe)
  • garść pietruszki/kolendry
  • 1 pomidor (nie za duży)
  • 1 łyżeczka bardzo drobno pokrojonej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól, pieprz
  • 80 g tuńczyka w sosie własnym
  • 4-6 kromek pieczywa (u mnie razowe)


🥣 Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik na 200-220 stopni C.

2. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.

✍️ Jak sparzyć pomidory - zobacz TUTAJ

3. Awokado obierz i rozgnieć w misce widelcem.

✍️ Nie blenduj, niech Cię nie korci, wyjdzie z tego tylko mamałyga, wierz mi... 🙈


4. Dodaj pietruszkę/kolendrę, cebulę, sól, pieprz, sok z limonki, pomidory i wymieszaj.


5. Wstaw pieczywo do piekarnika i zrób z niego grzanki.


6. Tuńczyka dokładnie odsącz.

​7. Grzanki posmaruj pastą, ułóż na niej tuńczyka.

8. Możesz dodatkowo posypać pietruszką/kolendrą.


Smacznego!


awokado, pasta, do kanapek, tuńczyk

0 KOMENTARZY