🌱 BURGER W STYLU KOREAŃSKIM

Mamy na sali burgerożerców? 😊​ Jedliście już burgera BBQ lub burgera z fasoli i buraka i nie macie dość nowych propozycji? Lubicie koreańskie smaki? Oto pikantny wegański burger w stylu koreańskim!
 

🕜 Czas przygotowania: 20 minut
🕜 Czas gotowania: 20 minut
🍽️ Porcja dla: 2

1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml


📘 Składniki:
Pieczarki:
  • 2 duże bułki hamburgerowe
  • 2 pieczarki Portobello lub 2 bardzo duże boczniaki*
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej i mielonego pieprzu
Sos:
Zagęszczacz do sosu:
  • 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 20 ml wody
Ciasto:
  • 60-80 g mąki pszennej
  • 65 ml wody
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
Panierka:
Dodatki:


✍️*Musi być grzyb z dużym kapeluszem, wielkości bułki. Jeśli znajdziecie białą pieczarkę giganta, to możecie spróbować z pieczarką, ale obawiam się, że ta ma za dużo wody w sobie w porównaniu do Portobello i wyjdzie Wam kapeć. Zawsze możecie dać wtedy po dwie wielkie pieczary (podwójny kotlet do panierowania) i zobaczyć czy zadziała. Sama nie próbowałam z pieczarkami. Robiłam już z Portobello, ale wtedy zdjęć nie zrobiłam XD Spróbowałam teraz z gigantycznymi boczniakami i też się nadają. Jak dorwiecie Portobello to w pierwszej kolejności róbcie z Portobello ^^
 
✍️**Najlepiej smakuje z panko, ale bułka tarta też ujdzie ^^
 
🥣 Przygotowanie:

1. Grzyby usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju (4-5 minut).  Lekko posól i dodaj odrobinę pieprzu. Zmniejsz nieco ogień. Dociśnij lekko grzyby płaską przykrywką, co spowoduje wyciśnięcie z nich wody, dzięki czemu będą bardziej mięsiste. Gdy grzyby się usmażą, zdejmij je z patelni i odstaw do lekkiego ostygnięcia. 

2. W rondelku zagotuj na średnim ogniu sos, mieszając składniki (imbir i czosnek starkuj na bardzo małych oczkach, zieloną cebulkę pokrój drobno). Pozostaw na wolnym ogniu przez 5 minut. Gdy sos się zagotuje, zmniejsz ogień na malutki. W osobnym naczynku wymieszaj mąkę kukurydzianą z wodą i dodawaj małym strumieniem do sosu energicznie mieszając sos. Zagotuj, mieszając. Wyłącz ogień, odstaw na bok.

✍️ Sos powinien zgęstnieć. Jeśli stanie się zbyt gęsty, dodaj trochę wody, a jeśli zbyt rzadki, wymieszaj trochę więcej mąki kukurydzianej z wodą lub po prostu pozwól mu się zredukować.

✍️ Możesz zrobić więcej sosu i przechowywać go w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku do tygodnia. Nadaje się jako dip np. do frytek.

3. Przygotuj ciasto. Wymieszaj składniki ciasta w głębokim talerzu – dodając tyle wody, aby uzyskać konsystencję przypominającą ciasto naleśnikowe. Do osobnego talerza wsyp panko, przyprawy i wymieszaj.

4. Gdy grzyby ostygną na tyle, aby można było je dotykać, zanurz każdy grzyb najpierw w panko, następnie w cieście i znów w panko, upewniając się, że są równomiernie pokryte. Możesz powtórzyć cały proces jeszcze raz, aby uzyskać grubszą warstwę (i więcej kalorii).


5. Rozgrzej olej na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Gdy olej się rozgrzeje (można to sprawdzić wrzucając okruszek bułki tartej) dodaj panierowane grzyby. Smaż je z obu stron przez 3-4 minuty. Kiedy będą złociste i chrupiące, wyjmij je z oleju i połóż na talerzu wyłożonym papierem kuchennym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

✍️ Dla zdrowszej wersji, możesz upiec grzyby, aż będą chrupiące w piekarniku nastawionym na 180 stopni C przez około 25 minut.

6. Posyp grzyby odrobiną soli, aby były chrupiące.

7.
Przygotuj bułki przekrojone na pół na patelni, w piekarniku lub na grillu.
Patelnia: Na tej samej patelni "podsmaż" przekrojone bułki hamburgerowe.
Piekarnik: Wstaw do piekarnika burgery na ok 15 minut, płaską stroną do góry.
Grill: Grilluj aż się zarumienią (ok 5-10 minut)

✍️ UWAGA! Nie jest to płatna reklama!
Używam grilla elektrycznego Zelmer - zobacz TUTAJ.
Jest super do tostów czy podgrzewania np burgerów (burger BBQ lub burger z fasoli i buraka) czy koft,
 zamiast robić je w piekarniku. Do tego można go rozłożyć na 180' i grillować np. warzywa na dwóch stronach równocześnie. Polecam ^^
 

8. Robimy burgery: Płaską część bułek posmaruj majonezem sriracha. Połóż sałatę i posiekane kimchi. Następnie ułóż grzybo-burgery. Przenieś na talerz i polej przygotowanym sosem (zostaw 1/3 na górną część bułek), połóż plaster sera (lub posyp wiórkami), udekoruj posiekaną kolendrą i posiekaną zieloną cebulką. Możesz dodać trochę prażonej cebulki.
 
9. Drugą połówkę posmaruj pozostałym sosem i przykryj całość. 
 




Smacznego!



Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!

 
 
wegański, burger, kimchi, pikantne, korea, koreański, vegan, obiad, kolacja

1 KOMENTARZY

  1. Muszę spróbować! Aż mi ślinka pociekła 🤤

    OdpowiedzUsuń