Czymże jest słynna zupa miso, czyli miso-shiru? Miso-shiru powstała w Chinach prawdopodobnie już około 500 roku p.n.e. Z Chin przywędrowała do Japonii razem z buddyzmem i wtedy właśnie zaczęła się jego historia już jako japońskiego specjału. Japońska zupa różniła się od chińskiego pierwowzoru, który składał się z soi, zboża, wody, alkoholu i soli. Tradycyjna japońska zupa miso, spożywana jest w Japonii praktycznie codziennie jako dodatek do posiłków (często na śniadanie). Sporządzana jest na bazie bulionu dashi z dodatkiem pasty sojowej miso oraz wielu innych składników, zależnie od regionu i osobistych upodobań. Szczególnie często dodaje się tofu, ryby oraz wodorosty wakame. Według tradycji japońskiej te dodatkowe składniki zupy powinny odzwierciedlać aktualną porę roku, wykorzystuje się więc sezonowe warzywa i ryby. W Polsce oczywiście robim co możem, więc przedstawiam Wam przepis na miso, które możecie zrobić o każdej porze roku, ze składników dostępnych w Polsce przez cały rok 😉 Ja uwielbiam jeść miso na śniadanie, daje mi to kopa na cały dzień!
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- ok 700 ml dashi
- 1/2 szkl ryżu do sushi
- 2 łyżki suszonego wakame
- 2-3 grzyby shiitake
- zielona cebulka
- 1/4 białej cebuli (opcjonalnie)
- 1/2 tofu (opcjonalnie)
- 2 łyżki pasty miso
🥣 Przygotowanie:
1. Ugotuj ryż. Następnie rozłóż go na dwie miseczki.


2. Namocz w zimnej wodzie wakame, zostaw na 10-15 minut, by napęczniało, po czym odcedź i wyciśnij z nadmiaru wody. Ułóż w miseczkach na miso.




3. Grzyby shiitake pokrój w paseczki, usuń najpierw ogonki.

✍️ Jeśli nie możesz kupić świeżych, to mogą być suszone shiitake należy je namoczyć w ciepłej wodzie (ok 200 ml) na 10-15 minut, aż będą miękkie. Następnie wycisnąć z nich wodę do miseczki, w której się moczyły. Nie wylewaj wody!

5. Połowę tofu pokrój w kostkę.
✍️ Jeśli nie masz tofu, omiń ten krok. Polecam japońskie tofu - link jest w opisie w "składnikach", to tofu jest cudowne XD
6. Cebulę pokrój w pióra. Możesz jej nie dodawać. Ja lubię dodatkowe warzywko w miso.
7. Zagotuj dashi.
✍️ Jeśli nie masz konbu i Katsuobushi na dashi, możesz użyć dashi w proszku, ale wiadomo, że lepsze będzie to zrobione samemu 😉
8. Do gotującego się dashi dolej wodę z shiitake (według uznania) jeśli ją masz, jeśli nie to możesz pominąć ten krok.
9. Zagotuj całość i wrzuć shiitake, gotuj na małym ogniu ok 5 minut.
9. Zagotuj całość i wrzuć shiitake, gotuj na małym ogniu ok 5 minut.
11. Odlej do miseczki lub szklanki 2 małe chochelki bulionu dashi (bez cebuli i grzybów), dodaj pastę miso i bardzo dokładnie wymieszaj. Możesz użyć do mieszania pałeczek lub małego spieniacza do mleka.


12. Zmniejsz całkowicie lub wyłącz ogień. Dodaj bulion z miso, wymieszaj.
14. Rozlej zupę do miseczek z wakame, podawaj z ryżem w osobnej miseczce i jeśli dashi było robione samodzielnie, to podaj z sałatką z konbu i Katsuobushi.
✍️ Miso nie należy gotować! Straci wtedy swoje właściwości odżywcze, a o nie nam tu chodzi.13. Jeśli masz tofu, pokrój je w kostkę i dodaj teraz, przykryj i potrzymaj chwilę (minuta), by się ogrzało i nabrało smaku miso.
14. Rozlej zupę do miseczek z wakame, podawaj z ryżem w osobnej miseczce i jeśli dashi było robione samodzielnie, to podaj z sałatką z konbu i Katsuobushi.
✍️ Miso i dodatki jemy pałeczkami, podsuwając sobie miseczki pod usta i popijamy zupą, biorąc miseczkę w obie ręce. Siorbanie mile widziane 😉
0 KOMENTARZY