ZUPA MISO (MISO-SHIRU)


🕜 Czas przygotowania: 60 minut (w tym namoczenie i ugotowanie ryżu)  🍽️ Porcja dla: 2


Czymże jest słynna zupa miso, czyli miso-shiru? Miso-shiru powstała w Chinach prawdopodobnie już około 500 roku p.n.e. Z Chin przywędrowała do Japonii razem z buddyzmem i wtedy właśnie zaczęła się jego historia już jako japońskiego specjału. Japońska zupa różniła się od chińskiego pierwowzoru, który składał się z soi, zboża, wody, alkoholu i soli. Tradycyjna japońska zupa miso, spożywana jest w Japonii praktycznie codziennie jako dodatek do posiłków (często na śniadanie). Sporządzana jest na bazie bulionu dashi z dodatkiem pasty sojowej miso oraz wielu innych składników, zależnie od regionu i osobistych upodobań. Szczególnie często dodaje się tofu, ryby oraz wodorosty wakame. Według tradycji japońskiej te dodatkowe składniki zupy powinny odzwierciedlać aktualną porę roku, wykorzystuje się więc sezonowe warzywa i ryby. W Polsce oczywiście robim co możem, więc przedstawiam Wam przepis na miso, które możecie zrobić o każdej porze roku, ze składników dostępnych w Polsce przez cały rok 😉 Ja uwielbiam jeść miso na śniadanie, daje mi to kopa na cały dzień!


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:

🥣 Przygotowanie:
1. Ugotuj ryż. Następnie rozłóż go na dwie miseczki.


2. Namocz w zimnej wodzie wakame, zostaw na 10-15 minut, by napęczniało, po czym odcedź i wyciśnij z nadmiaru wody. Ułóż w miseczkach na miso.



3. Grzyby shiitake pokrój w paseczki, usuń najpierw ogonki.

✍️ Jeśli nie możesz kupić świeżych, to mogą być suszone shiitake należy je namoczyć w ciepłej wodzie (ok 200 ml) na 10-15 minut, aż będą miękkie. Następnie wycisnąć z nich wodę do miseczki, w której się moczyły. Nie wylewaj wody!


4. Zieloną cebulkę pokrój (tradycyjnie lub po ukosie w nieco większe kawałki).


5. Połowę tofu pokrój w kostkę.

✍️ Jeśli nie masz tofu, omiń ten krok. Polecam japońskie tofu - link jest w opisie w "składnikach", to tofu jest cudowne XD

6. Cebulę pokrój w pióra. Możesz jej nie dodawać. Ja lubię dodatkowe warzywko w miso.

7. Zagotuj dashi.


✍️ Jeśli nie masz konbu i Katsuobushi na dashi, możesz użyć dashi w proszku, ale wiadomo, że lepsze będzie to zrobione samemu 😉


8. Do gotującego się dashi dolej wodę z shiitake (według uznania) jeśli ją masz, jeśli nie to możesz pominąć ten krok.

9. Zagotuj całość i wrzuć shiitake, gotuj na małym ogniu ok 5 minut.



10. Dodaj cebulę pokrojoną w pióra. Gotuj ok 2 minut na małym ogniu.


11. Odlej do miseczki lub szklanki 2 małe chochelki bulionu dashi (bez cebuli i grzybów), dodaj pastę miso i bardzo dokładnie wymieszaj. Możesz użyć do mieszania pałeczek lub małego spieniacza do mleka.


12. Zmniejsz całkowicie lub wyłącz ogień. Dodaj bulion z miso, wymieszaj.

✍️ Miso nie należy gotować! Straci wtedy swoje właściwości odżywcze, a o nie nam tu chodzi.13. Jeśli masz tofu, pokrój je w kostkę i dodaj teraz, przykryj i potrzymaj chwilę (minuta), by się ogrzało i nabrało smaku miso.

14. Rozlej zupę do miseczek z wakame, podawaj z ryżem w osobnej miseczce i jeśli dashi było robione samodzielnie, to podaj z sałatką z konbu i Katsuobushi.


✍️ Miso i dodatki jemy pałeczkami, podsuwając sobie miseczki pod usta i popijamy zupą, biorąc miseczkę w obie ręce. Siorbanie mile widziane 😉



Smacznego!


dashi, miso, shiru, shiitake, shitake, ryż, obiad, śniadanie

0 KOMENTARZY