🕜 Czas: przepis 1: 12-24 godzin / przepis 2: 25 minut + czas ostygnięcia 🍽️ Porcja dla: 2
Oto dwa przepisy na marynowane jajka w sosie sojowym. Pierwszy, jak Bozia kazała, czy Budda, a drugi "na szybko", również używany przez zapracowanych Japończyków 😊 Oczywiście jajka marynowane "po bożemu" są smaczniejsze, ale jeśli nie macie czasu, to te na szybko też zdadzą egzamin 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
Przepis 1:
- 2 jajka
- 30 ml sosu sojowego
- 15 ml mirin
- 30 ml wody
- 1 łyżeczka grubo posiekanego imbiru
- 2 jajka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sake lub mirin
- 1 łyżeczka cukru brązowego lub miodu
🥣 Przygotowanie:
Przepis 1
1. Jajka ugotuj na miękko. Włóż je do gotującej się wody i zmniejsz ogień, gotuj 6 minut.
✍️ Uważaj, by jajka nie ugotowały się na twardo, bo żółtko źle się zapekluje.
2. Włóż ugotowane jajka do lodowatej wody, by ostygły.
3. Zagotuj w rondelku lub małej patelni wodę, sos sojowy, mirin i imbir. Gotuj 5 minut. Odstaw do wystygnięcia.
4. Wlej do słoika.
5. Jajka obierz i wrzuć do zalewy.
6. Wstaw do lodówki na 12 do 24 godzin.
7. Najlepszy smak będzie po dobie marynowania.
8.Nie trzymaj jajek w marynacie dłużej niż trzy doby.
Przepis 2
1. Jajka ugotuj na miękko.
2. Włóż je do gotującej się wody i zmniejsz ogień, gotuj 6 minut.
✍️ U mnie troszkę pękło :P Uważaj, by jajka nie ugotowały się na twardo.

3. Włóż ugotowane jajka do lodowatej wody, by ostygły. Następnie obierz.

4. Na patelni zagotuj sos sojowy, mirin i miód/cukier brązowy. Kiedy pojawią się małe bąbelki włóż obrane jajka i polewaj je 4-5 minut. Odstaw. Przepołów tuż przed podaniem.



Smacznego!
Japonia, ramen, jajko, jajka
0 KOMENTARZY