🌱 FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA

To potrawa kuchni francuskiej, której bazą jest wywar mięsno-warzywny lub warzywny, ale u mnie wegańsko, więc będzie na bulionie warzywnym. Idealna zupa na jesień i zimę, smaczna i rozgrzewająca! Główną bazą do zupy jest oczywiście smażona cebula. Zupę koniecznie podajemy z grzankami z pszennej bułki (bagietka, paluch) i warstwą startego sera. Komu już ślinka leci?  😉 


🕜 Czas przygotowania: 10 minut
🕜 Czas gotowania: 60 minut
🍽️ Porcja dla: 2

1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 1 łyżka margaryny wegańskiej/masła wegańskiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szalotki + 2 duże białe cebule*
  • 1 czerwona cebula
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • czarny pieprz
  • 1/2 łyżki świeżych liści tymianku, plus dodatkowe do posypania
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii 
  • 1/2 łyżki mąki zwykłej lub bezglutenowej
  • 120 ml białego wytrawnego wina + 17 ml brandy**
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka rozmarynu***
  • 2 kromki francuskiej bagietki (może być paluch)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • starty ser wegański

*✍️ Jeśli nie możesz nigdzie kupić szalotki to zamiast 2 szalotek i 2 cebul daj po prostu 3 duże cebule.

**✍️ Jeśli nie masz brandy, daj po prostu 140 ml wina

***✍️ Nie miałam świeżego rozmarynu, więc dałam suszony w zamykanym sitku - sprawdź TUTAJ


🥣 Przygotowanie:
1. Szalotki i cebule przekrój na pół i pokrój w pióra.


2. Umieść rondel na małym ogniu, a następnie dodaj margarynę i oliwę z oliwek. Gdy margaryna się rozpuści dodaj szalotkę i cebulę, sól, pieprz, tymianek i szałwię. Wymieszaj.


3. Poczekaj, aż cebula się skarmelizuje, co powinno zająć około 15 minut. Często mieszaj. Gdy cebula będzie złocista, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj, aby obtoczyć cebulę.


4. Smaż przez około minutę po czym dodaj białe wino i brandy (lub tylko wino). W międzyczasie zagotuj osobno bulion warzywny.

5. Doprowadź do wrzenia, dodaj gorący bulion warzywny, liść laurowy i rozmaryn. Przykryj pokrywką i gotuj zupę przez 15-20 minut.


6. Rozgrzej piekarnik do 220’C. Bagietkę pokrój na kromki. 
W szklance wymieszaj oliwę z oliwek z czosnkiem i posmaruj kromki bagietki. Zapiecz kromki w piekarniku przez minutę, góra dwie, by się nie spiekły za mocno. Wyjmij i odstaw na bok.


7. Usuń z zupy liść laurowy i gałązkę rozmarynu, a następnie przelej zupę do misek. Ustaw je na blasze do pieczenia.


8. Ułóż po dwie kromki bagietki na powierzchni zupy w każdej miseczce. Posyp starkowanym serem i zapiecz całość w piekarniku aż ser się rozpuści. 


9. Ostrożnie wyjmij blachę (w rękawicach kuchennych!) a następnie miski. Posyp całość kilkoma listkami świeżego tymianku i czarnym pieprzem. Bagietkę "kroimy" łyżką i jemy razem z zupą.


✍️ Uwaga! Bagietka po zapieczeniu będzie "rozpuszczać się" w zupie i nie każdy lubi taką formę pieczywa. Dlatego dla tych, którzy wolą uniknąć mokrego pieczywa, polecam wersję alternatywną. Zrób wszystko od punktu 1 do 5, a następnie:

Rozgrzej piekarnik do 200’C. Bagietkę pokrój na kromki. W szklance wymieszaj oliwę z oliwek z czosnkiem i posmaruj kromki bagietki. Ułóż je na blasze do pieczenia. 
Posyp starkowanym serem i zapiecz w piekarniku aż ser się rozpuści. Wyjmij i podawaj obok zupy na osobnym talerzyku (zupy oczywiście już nie wkładaj do piekarnika, tylko rozlej do miseczek ^^).


Smacznego!


Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!
 
francuska, zupa, wegańska, cebulowa, vagan, obiad

0 KOMENTARZY