🕜 Czas: 20-40 minut + marynowanie jajek 🍽️ Porcja dla: 2
Czym w ogóle jest ramen? Tak naprawdę, to bardzo proste danie: makaron, bulion i jakieś dodatki. Jednak to, co w nim ważne to szczegóły, które mogą wszystko popsuć. Makaron musi być gruby i sprężysty, bulion (podstawa ramenu) aromatyczny, a dodatki powinny uzupełniać cały smak. Japoński bulion do ramenu można podzielić na trzy rodzaje: pierwszy z kury, drugi gotowany na kurczaku i wieprzowinie i trzeci bulion tonkotsu, gotowany 48 godzin na wieprzowinie i wodzie, najbardziej popularny. Jednak nie ma sztywnych reguł dotyczących ramenu. To trochę jak nasz rosół czy pomidorówka, co dom to inne wykonanie. Ważne, by nie solić bulionu podczas gotowania, a dopiero przed samym podaniem, jeśli w ogóle jest to potrzebne.
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- pierś z kurczaka lub indyka (ok.200g)
- 25 ml sosu sojowego
- 25 ml mirin
- 1/2 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 czerwonej papryczki chilli, pokrojonej w cienkie plasterki
- 1 ząbek czosnku, cienko pokrojony
- 1 kawałek imbiru, cienko pokrojony
- 700 ml bulionu z kurczaka lub z kostki bio drobiowej
- 1 duża marchewka
- 50 g grzybów shiitake
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 jajka marynowane przekrojone na pół
- 1 opakowanie (200 g) makaronu ramen
- 50g kiełków fasoli mung (opcjonalnie)
- zielona cebulka, drobno pokrojona
- mała garść liści kolendry, mięty, pietruszki (opcjonalnie)
✍️ Miałam do dyspozycji 1 rondel, 1 małą patelnię i miseczki na poszczególne etapy 🤷♀️
🥣 Przygotowanie:
1. Kurczaka umieść w misce i wymieszaj w marynacie, zostaw na noc lub na minimum 20 min.
2. Przygotuj jajka marynowane.
✍️ Użyłam przepisu nr 2, bo nie miałam zamarynowanych wcześniej.
3. Odstaw z sosem w miseczce na bok.
5. Umyj rondelek. Przygotuj w nim bulion.
6. Posiekaj czosnek, a chilli i imbir pokrój w plasterki, dodaj do bulionu. Gotuj przez 15 minut, odcedź lub wyjmij z wywaru chilli, czosnek i imbir.
6. Posiekaj czosnek, a chilli i imbir pokrój w plasterki, dodaj do bulionu. Gotuj przez 15 minut, odcedź lub wyjmij z wywaru chilli, czosnek i imbir.
7. Shiitake pokrój w paski, odetnij ogonki, bo są gorzkawe.

✍️ Użyłam świeżych grzybów shiitake, ale jeśli nie masz takich, to można użyć suszonych, wystarczy je namoczyć wcześniej w ciepłej wodzie na 15-30 minut (wtedy czas przygotowania się przedłuża), aż zmiękną, następnie wycisnąć z namiaru wody - nie rozpadną się spokojnie - i postępować dalej jak w przepisie.

8. Marchewkę obierz i pokrój w cieniutkie paseczki. Dodaj marchewkę i grzyby do bulionu i gotuj przez kolejne 5 minut, aż zmiękną. Dopraw do smaku olejem sezamowym.
9. Rozgrzej patelnię grillową (lub jak ja zwykłą, bo nie mam grillowej) na dużym ogniu. Umieść kurczaka z marynatą na patelni i smaż przez 4 minuty z każdej strony lub do całkowitego usmażenia, kurczaka można nieco spalić. Zdejmij z ognia i pokrój w paski.




10. W miseczkach ułóż makaron, zalej bulionem z marchewką i shiitake, ułóż kawałki kurczaka, kiełki fasoli mung (ja nie miałam), posiekaną zieloną cebulkę i jajko przekrojone na pół.
11. Podawaj od razu ze świeżą kolendrą/pietruszką/miętą (użyłam tylko pietruszki).
11. Podawaj od razu ze świeżą kolendrą/pietruszką/miętą (użyłam tylko pietruszki).
0 KOMENTARZY