🕜 Czas: 75 - 90 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Koreańska zupa z wodorostów, znana również jako „Miyeok-guk”, to tradycyjna koreańska zupa przygotowywana z wodorostów, wołowiny lub owoców morza. Wegańską wersję przygotowuje się z grzybów shiitake i wodorostów (zwanych również wakame w języku japońskim lub miyeok w języku koreańskim). W Korei tradycją jest spożywanie tej zupy w dniu urodzin lub po porodzie, ale tak naprawdę można ją jeść każdego dnia, zwłaszcza jeśli chcesz dostarczyć organizmowi "bombę zdrowotną". W Korei uważają tę zupę za bardzo pożywną, zwłaszcza dla świeżo upieczonych matek po porodzie, ponieważ ma ona właściwości regenerujące i lecznicze. W rzeczywistości jest tak ściśle związana z porodem, że jest nazywana „zupą urodzinową”. Wiele osób spożywa ją w celu obniżenia poziomu cholesterolu. Zupa zwłaszcza z dodatkiem tofu i ryżu do sushi będzie także zdrowym dodatkiem do diety dla osób po operacjach, zabiegach oraz w czasie osłabionej odporności (przeziębienia, grypa).
Wodorosty wakame / miyeok - mają właściwości prozdrowotne, bogactwo witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych i innych składników mających zbawienny wpływ na organizm, zaliczają się do “superfood”. Są bogate w składniki odżywcze, takie jak potas, żelazo, wapń, jod i magnez, a także witaminy A i C. Są także dobrym źródłem witaminy K, która jest ważnym czynnikiem w procesie krzepnięcia krwi. Wodorosty zawierają również cząsteczkę zwaną fukoidanami, która zwiększa długość życia, odporność i funkcje sercowo-naczyniowe. Peptydy zawarte w makroalgach pomagają również zmniejszyć choroby serca.
Grzyby shimeji - to źródło dobrze przyswajalnego białka oraz korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zapobiegają rozwojowi miażdżycy i choroby wieńcowej, a także wystąpieniu udaru mózgu czy zawału serca. Pozytywnie oddziałują na pracę układu pokarmowego oraz stężenie cholesterolu we krwi. Grzyby te wykazują również właściwości antynowotworowe, wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i hormonalnego. Dodatkowo regulują ciśnienie tętnicze krwi, spowalniają starzenie się organizmu, poprawiają wygląd i kondycję włosów oraz paznokci. Grzyby shimeji obfitują także w składniki, które przyspieszają gojenie się ran, wspomagają leczenie reumatyzmu i pracę narządów, takich jak serce, wątroba i trzustka. Mają również wpływ na poziom odporności organizmu, redukują ryzyko powstawania żylaków, kontrolują krzepliwość krwi i przyswajalność żelaza z diety. Miedź obecna w składzie sprzyja produkcji czerwonych krwinek, co przekłada się na zdrowe działanie układu krwionośnego. Grzyby poprawiają też pracę mózgu, zdolność zapamiętywania i kreatywność, przeciwdziałają rozwojowi bakterii i zapewniają właściwą gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu. Grzyby shimeji zapobiegają również rozwojowi chorób cywilizacyjnych i sprzyjają leczeniu cukrzycy za sprawą obniżania poziomu glukozy we krwi.
źródło: https://zywienie.abczdrowie.pl/grzyby-shimeji
źródło: https://zywienie.abczdrowie.pl/grzyby-shimeji
Grzyby shiitake - Zawarte w nim beta-glukany są polisacharydami, które pomagają wzmocnić odporność organizmu. Te naturalne związki wspierają zdolność organizmu do walki z infekcjami i chorobami, poprzez stymulowanie produkcji białych krwinek, które są niezbędne do zwalczania patogenów. Dzięki temu grzyb shiitake jest uznawany za jeden z najskuteczniejszych grzybów witalnych, które mogą wspierać zdrowie i dobrze funkcjonować układu odpornościowego. Stosowanie grzyba shiitake jako naturalnego wsparcia dla zdrowia przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Jego właściwości nie ograniczają się jedynie do wspierania odporności, ale również obejmują działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Regularne włączanie grzyba shiitake do diety może przyczynić się do lepszego funkcjonowania organizmu, zmniejszenia ryzyka wystąpienia przewlekłych chorób oraz poprawy ogólnego stanu zdrowia. Dzięki temu grzyb shiitake jest cennym elementem diety, który może wspierać organizm w naturalny sposób.
źródło: https://biozdrowy.pl/blog/grzyb-shiitake/?srsltid=AfmBOopJduZDJuB2E0kpPHv1zOHz2--tqGkkrn5xWMn_JV6IkzXVXvxn
źródło: https://biozdrowy.pl/blog/grzyb-shiitake/?srsltid=AfmBOopJduZDJuB2E0kpPHv1zOHz2--tqGkkrn5xWMn_JV6IkzXVXvxn
Chyba nie muszę już dłużej przekonywać, prawda? 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 7 suszonych grzybów shiitake
- 1/3 szkl suszonych wodorostów / wakame
- 75 g grzybów shimeji lub całe 150 g opakowanie (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 szkl wody
- sól do smaku
- pół tofu (opcjonalnie)
- 1/4 łyżeczki dashi w proszku w wersji normalnej dla pescowegan lub wegańskiej (opcjonalnie)
- ryż do sushi
🥣 Przygotowanie:
1. Wakame namocz w przefiltrowanej wodzie (na 1/3 szkl suszonych wodorostów ok 3 szkl wody). Następnie dobrze wyciśnij z wody i pokrój na mniejsze części, jeśli uważasz, że są za duże.2. Suszone shiitake zalej 2 szklankami wrzątku, odstaw na 30 minut.
4. Z grzybów shimeji odkrój dolną część (jeśli ich używasz). Odłóż na bok.
5. W garnku rozgrzej olej sezamowy, wrzuć shiitake, podsmaż na średnim ogniu na złotawy kolor, dodaj wakame, sos sojowy i smaż 1-2 minuty.
6. Dodaj wodę po shiitake i 2 szkl przefiltrowanej wody, dashi w proszku, grzyby shimeji, wymieszaj, przykryj i gotuj na małym-średnim ogniu przez 45 do godziny minut.
8. Tofu pokrój w kostkę i dodaj do zupy na 10 minut przed końcem gotowania.
9. Dopraw solą do smaku.
10. Podawaj z ugotowanym ryżem do sushi.
Smacznego!
📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)
wegańska, sałatka, batat, brokuł, vegan, obiad, kolacja
0 KOMENTARZY