
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- sałata lodowa
- pół ogórka
- pomidorki koktajlowe
- rzodkiewka
- kukurydza
- rukola
- kiełki
- jajko na twardo (może być bez jajka i będzie wtedy wege)
Dodatkowo możesz dodać:
- marchewka (w zapałki)
- awokado (w kostkę)
- papryka (w kostkę lub paseczki)
- liście mięty
- roszponka (może być zamiennikiem rukoli)
Sos:
- ok 2 łyżki pasty miso
- 1 łyżeczka mirin + 1 łyżeczka miodu (lub 2 łyżeczki miodu jeśli nie masz mirin)
- ok 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki wody (niegazowanej lub przefiltrowanej)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sezamu prażonego
🥣 Przygotowanie:
3. Umyj warzywa.
4. Sałatę lodową pokrój lub poszarp na mniejsze kawałki. Wrzuć do większej miski, do której będziesz wrzucać resztę składników.


4. Sałatę lodową pokrój lub poszarp na mniejsze kawałki. Wrzuć do większej miski, do której będziesz wrzucać resztę składników.


5. Ogórka przekrój wzdłuż. Łyżeczką usuń nasiona. Powstaną wydrążone łódeczki. Ogórka pokrój w zapałki.




6. Pomidorki pokrój na pół, dodaj do miski.
7. Rzodkiew pokrój w plasterki.
8. Odsącz kukurydzę, dodaj do miski.
9. Dodaj kiełki.
10. Rukolę możesz porwać na mniejsze części.

7. Rzodkiew pokrój w plasterki.
8. Odsącz kukurydzę, dodaj do miski.
9. Dodaj kiełki.
10. Rukolę możesz porwać na mniejsze części.

1 KOMENTARZY
Jakie piękne kolory! Spróbuję zrobić w weekend i dam znać!
OdpowiedzUsuń