🕜 Czas: ok 15 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Pyszna wegańska marchewka z groszkiem, idealny dodatek do obiadu, np do kopytek lub "schabowych" 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 1/2 opakowania (200g) mrożonej marchewki z groszkiem
- 100 ml wody lub bulionu warzywnego*
- 3 łyżki drożdży nieaktywnych
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 50 ml mleka roślinnego, np. sojowego
🥣 Przygotowanie:
1. Marchewkę z groszkiem wrzuć do rondelka, zalej wodą lub wrzuć do bulionu. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż marchewka i groszek będą miękkie. Mieszaj na początku, by rozbić mrożonkę.2. Gry marchewka się gotuje, do miseczki wlej mleko, dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową, drożdże i mąkę. Dokładnie wymieszaj.
0 KOMENTARZY