🌱 MARCHEWKA Z GROSZKIEM

🕜 Czas: ok 15 minut  🍽️ Porcja dla: 2 





Pyszna wegańska marchewka z groszkiem, idealny dodatek do obiadu, np do kopytek lub "schabowych" 😉 


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 1/2 opakowania (200g) mrożonej marchewki z groszkiem
  • 100 ml wody lub bulionu warzywnego*
  • 3 łyżki drożdży nieaktywnych
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 50 ml mleka roślinnego, np. sojowego

✍️ Polecam bulion warzywny zamiast wody. Jeśli nie masz zamrożonego gotowego bulionu, to najpierw do rondelka dodaj pół kostki warzywnej i zalej wodą (100ml), rozdrobnij kostkę widelcem, zagotuj bulion.


🥣 Przygotowanie:
1. Marchewkę z groszkiem wrzuć do rondelka, zalej wodą lub wrzuć do bulionu. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż marchewka i groszek będą miękkie. Mieszaj na początku, by rozbić mrożonkę.




2. Gry marchewka się gotuje, do miseczki wlej mleko, dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową, drożdże i mąkę. Dokładnie wymieszaj.





3. Dodaj zawartość miseczki do garnka z groszkiem i marchewką i mieszaj, aż całość zgęstnieje. 






Smacznego!


Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!

 
 
wegańska, vegan, obiad, kolacja, marchew, marchewka groszek, 

0 KOMENTARZY