SKRZYDEŁKA MISO-KARMEL


🕜 Czas: 60 minut  🍽️ Porcja dla: 2-3





Miso nie jest pastą, która służy tylko do przygotowania zupy miso. Ma szerokie zastosowanie w kuchni japońskiej. Przedstawiam skrzydełka kurczaka w paście miso z nutką karmelową mmmMniam! 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 12 skrzydełek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki pasty miso
  • 2 łyżki wody
  • 100 g cukru brązowego
  • 30g masła
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • sól

✍️ Jeśli chcesz by były soczyste, to zalej je zimnym mlekiem i wstaw do lodówki na 30 minut, po czym odsącz z mleka. Przedłuży to tym samym czas przygotowania, ale warto 😉


🥣 Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.

2. Skrzydełka umyj, osusz i przepołów na łączeniu kostki. Wyjdą z tego pałeczki i skrzydełka, jak z KFC 😉



3. Wymieszaj oliwę z 2 łyżkami miso. Obtocz dokładnie skrzydełka.



4. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut na średniej półce.



✍️ Ja użyłam folii aluminiowej, bo papier mi się skończył i na koniec odrywałam skórkę od folii, nie polecam 🙈

5. W międzyczasie podgrzej na patelni na małym ogniu wodę z cukrem, aż cukier się dokładnie rozpuści i nie będzie ziarnisty. Po czym zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż nabierze bursztynowo-karmelowego koloru.

6. Zdejmij z ognia i natychmiast wymieszaj z masłem, pozostałym miso i sokiem z połowy limonki. Mieszaj, aż stanie się gładkie, odstaw karmel, aż kurczak będzie gotowy.



7. Po 45 minutach wyjmij kurczaka (jeśli efekt spieczenia nie jest zadowalający, to zostaw jeszcze na chwilę, by skórka się mocnej przypiekła) i za pomocą pędzelka do ciasta polej każde skrzydełko karmelem.

8. Posyp sezamem i wstaw na 5 minut lub jeśli chcesz bardziej spiec to na tyle ile uważasz 😉



Smacznego!



miso, limonka, masło, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY