SAŁATKA Z SOSEM MISO



🕜 Czas: 20 minut  🍽️ Porcja dla: 2

Zastosowanie pasty miso w japońskiej kuchni jest bardzo szerokie. Poza zupą miso, czy skrzydełkami miso-karmel pasta miso służy Japończykom jako dressing do różnego rodzaju sałatek. Oto jedna z nich i tak naprawdę poza bazą, czyli sałatą lodową i pomidorkami to możecie dać tam co chcecie. Przedstawiam moją, ulubioną wersję 😊


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • sałata lodowa
  • pół ogórka
  • pomidorki koktajlowe
  • rzodkiewka
  • kukurydza
  • rukola
  • kiełki
  • jajko na twardo (może być bez jajka i będzie wtedy wege)
Dodatkowo możesz dodać:
  • marchewka (w zapałki)
  • awokado (w kostkę)
  • papryka (w kostkę lub paseczki)
  • liście mięty
  • roszponka (może być zamiennikiem rukoli)
​Sos:
  • ok 2 łyżki pasty miso
  • 1 łyżeczka mirin + 1 łyżeczka miodu (lub 2 łyżeczki miodu jeśli nie masz mirin) 
  • ok 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki wody (niegazowanej lub przefiltrowanej)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sezamu prażonego

🥣 Przygotowanie:
1.Ugotuj jajka na twardo.

2. Wymieszaj składniki sosu. Odstaw.



3. Umyj warzywa.

4. Sałatę lodową pokrój lub poszarp na mniejsze kawałki. Wrzuć do większej miski, do której będziesz wrzucać resztę składników.



5. Ogórka przekrój wzdłuż. Łyżeczką usuń nasiona. Powstaną wydrążone łódeczki. Ogórka pokrój w zapałki.



6. Pomidorki pokrój na pół, dodaj do miski.

7. Rzodkiew pokrój w plasterki.

8. Odsącz kukurydzę, dodaj do miski.

9. Dodaj kiełki.

10. Rukolę możesz porwać na mniejsze części.


11. Wszystkie warzywa wymieszaj lekko. Dodaj nieco więcej niż połowę sosu i ponownie wymieszaj.


12. Rozłóż na talerze, dodaj pokrojone w ćwiartki jajka na twardo i polej pozostałym sosem.



Smacznego!

sałata lodowa, mirin, miso, kukurydza, ogórek, pomidor, śniadanie, obiad, kolacja

1 KOMENTARZY

  1. Jakie piękne kolory! Spróbuję zrobić w weekend i dam znać!

    OdpowiedzUsuń