SAŁATKA Z KASZY PĘCZAK, KURCZAKA I GRUSZKI


🕜 Czas: 30 minut  🍽️ Porcja dla: 2



Co ja zrobię, że przepisy z diety sirtuinowej (diety Adele) są takie mmmMniam! Oto kolejna sałatka, która pojawia się u mnie dosyć często 😊


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
Marynata do kurczaka:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy (ja daję czubatą)
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
Sos:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody (mineralnej niegazowanej lub przefiltrowanej)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy (czubata)
  • Sól, pieprz
  • ½ łyżeczki tymianku


🥣 Przygotowanie:
1. Kaszę pęczak przepłukać na sitku pod ciepłą wodą, wsypać do garnuszka/rondelka, zalać ok 200 ml wody, gotujemy na małym ogniu aż kasza pochłonie całą wodę. Pod koniec można odkryć i zwiększyć ogień, by woda szybciej wyparowała, ciągle mieszając.

2. Kurczaka pokroić w kęski, zamarynować, odstawić na chwilę do lodówki.


3. Wymieszać składniki sosu. Odstawić.


4. Usmażyć kurczaka na suchej patelni. Przełożyć do większej miski, w której będą mieszane wszystkie składniki.


5. Gruszkę obrać, wyciąć gniazda, pokroić w kostkę. Wrzucić do miski z kurczakiem.


6. Daktyle – wyjąć pestkę, pokroić w kostkę. Wrzucić do miski.


7. Orzechy uprażyć na suchej patelni, posiekać. Wrzucić do miski.

8. 
Gruszkę, kiełki, orzechy, usmażonego kurczaka i kaszę wymieszać, dodać sos, wymieszać.


Smacznego!

kasza pęczak, gruszka, kiełki słonecznika, daktyle, musztarda, cytryna, tymianek, orzechy włoskie, śniadanie, obiad

0 KOMENTARZY