🕜 Czas: 30 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Co ja zrobię, że przepisy z diety sirtuinowej (diety Adele) są takie mmmMniam! Oto kolejna sałatka, która pojawia się u mnie dosyć często 😊
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 80 g suchej kaszy pęczak
- 1 gruszka
- 3 suszone daktyle
- garść prażonych orzechów włoskich
- 1 op kiełków słonecznika
- 150-200 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy (ja daję czubatą)
- ¼ łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
Sos:
2. Kurczaka pokroić w kęski, zamarynować, odstawić na chwilę do lodówki.
4. Usmażyć kurczaka na suchej patelni. Przełożyć do większej miski, w której będą mieszane wszystkie składniki.
7. Orzechy uprażyć na suchej patelni, posiekać. Wrzucić do miski.
8. Gruszkę, kiełki, orzechy, usmażonego kurczaka i kaszę wymieszać, dodać sos, wymieszać.
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody (mineralnej niegazowanej lub przefiltrowanej)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy (czubata)
- Sól, pieprz
- ½ łyżeczki tymianku
1. Kaszę pęczak przepłukać na sitku pod ciepłą wodą, wsypać do garnuszka/rondelka, zalać ok 200 ml wody, gotujemy na małym ogniu aż kasza pochłonie całą wodę. Pod koniec można odkryć i zwiększyć ogień, by woda szybciej wyparowała, ciągle mieszając.
2. Kurczaka pokroić w kęski, zamarynować, odstawić na chwilę do lodówki.
8. Gruszkę, kiełki, orzechy, usmażonego kurczaka i kaszę wymieszać, dodać sos, wymieszać.
0 KOMENTARZY