🌱 WEGAŃSKIE KOPYTKA

 
🕜 Czas: 30 minut  🍽️ Porcja dla: 2-3 





Zastanawiałam się co mam napisać na wstępie tego przepisu, ale przecież to są kopytka! Czy naprawdę muszę kogoś namawiać do zrobienia i zjedzenia kopytek? Wątpię... 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
Do gotowania:
  • średni/duży garnek z wodą
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki soli 


🥣 Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, podziel na mniejsze części, wypłucz nadmiar skrobi w misce z zimną wodą. Wrzuć do garnka, zalej wodą, gdy zacznie się gotować dodaj sól i gotuj pod uchylonym przykryciem na średnim ogniu do miękkości. 




2. Odcedź i jeszcze gorące rozgnieć dokładnie lub przeciśnij przez praskę. Odstaw do całkowitego przestudzenia.





3. Do ziemniaków w garnku dodajemy sól, drożdże oraz mąkę, całość mieszamy, zagniatamy i wyrabiamy "ciasto".






4. Oprósz lekko stolnicę mąką, wyłóż zawartość garnka i jeszcze chwilę ugniataj, aż powstanie gładka masa.





5. Podziel ciasto na 8 części. Z każdej po kolei uformuj rulonik, poklep go lekko z góry, by go nieco spłaszczyć i po skosie wykrój kopytka.




6. Zagotuj wodę na średnim lub dużym ogniu, dodaj troszkę soli i łyżeczkę oleju. 




7. Przygotuj większą miskę z lodowatą wodą i łyżkę cedzakową.




8. Drewnianą łyżką zrób w garnku wir i zacznij wrzucać kopytka. Pilnujemy, by kopytka wirowały w garnku.

✍️ Z tej ilości ziemniaków wyjdą 3 lub 4 raty w zależności jak duży masz garnek i ile kopytek pomieści. Zazwyczaj dzielę wykrojone kopytka na 4 raty.




9. Kiedy kopytka wypłyną i woda zacznie się gotować, gotujemy je ok 1 minutę i wybieramy łyżką cedzakową, przekładając do miski z zimną wodą. 





10. Ponowne robimy wir w garnku i wrzucamy kolejną partię.

11. Wybieramy kopytka z zimnej wody do sitka. Zmieniamy wodę jeśli ta jest już za ciepła. 

12. Opcję 'wir - partia kopytek - zimna woda - sitko' powtarzamy aż skończą się przygotowane do ugotowania kopytka. Nie wylewaj wody po skończeniu gotowania.

13. W tym momencie możesz przygotować np. sos lub marchewkę z groszkiem czy inny dodatek. Przed samym podaniem, kopytka wkładamy do jeszcze ciepłej wody na chwilę, by się ogrzały, po czym rozkładamy na talerze lub smażymy je na patelni.





✍️ Kopytka można trzymać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni. Smakują obłędnie na zimno i na ciepło. 



Smacznego!



Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!

 
 
wegańskie, vegan, obiad, kolacja, kopytka, 

1 KOMENTARZY

  1. Pierwszy raz w życiu zrobiłam kopytka z drożdżami! Rodzina się zajadała aż się uszy trzęsły! Dzięki za super przepis, ląduje u mnie na stałe 🥰

    OdpowiedzUsuń