MAKARON Z KREWETKAMI PO KOREAŃSKU



🕜 Czas: 50 minut + rozmrożenie i obranie krewetek  🍽️ Porcja dla: 2


Szybkie, pikantne krewetki z makaronem ryżowym, czego chcieć więcej? 🥰


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 400 - 450 g obranych, dużych krewetek
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju do smażenia (polecam z awokado)
  • 5 ząbków czosnku
  • 2-3 papryczki chilli / serrano / jalapeño
  • prażony sezam do posypania
  • 1/2 szkl wody z gotowania makaronu
Sos:

🥣 Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, odlej i odstaw na bok 1/2 szkl wody przed odcedzeniem, odcedź, przepłucz pod zimną wodą, odstaw.

2. Wymieszaj krewetki ze skrobią kukurydzianą i szczyptą soli, odstaw.


3. Posiekaj czosnek i osobno papryczki.

4. Pokrój zieloną cebulkę.


5. Wymieszaj składniki sosu.



6. Rozgrzej olej, wrzuć krewetki i smaż ok 2 minut, przełóż je drugą stronę, posyp posiekanym czosnkiem, dodaj masło, wymieszaj.

7. Dodaj sos, makaron i wodę z gotowania makaronu (po trochę, nie wszystko od razu), wymieszaj. Dodaj zieloną cebulkę i papryczkę chilli. Wymieszaj. Trzymaj na patelni mieszając ok 2 minut.


8. Podawaj posypane prażonym sezamem lub prażonymi orzeszkami ziemnymi.



Smacznego!

makaron ryżowy, krewetki, sos rybny, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY