🕜 Czas: 50 minut + rozmrożenie i obranie krewetek 🍽️ Porcja dla: 2
Szybkie, pikantne krewetki z makaronem ryżowym, czego chcieć więcej? 🥰
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 200 g makaronu ryżowego
- 400 - 450 g obranych, dużych krewetek
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- szczypta soli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju do smażenia (polecam z awokado)
- 5 ząbków czosnku
- 2-3 papryczki chilli / serrano / jalapeño
- prażony sezam do posypania
- 1/2 szkl wody z gotowania makaronu
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1-2 łyżka sake lub wody
- 1-2 łyżki Maesil (można śmiało zastąpić miodem lub syropem klonowym)
- 2 łyżki gochugaru
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
🥣 Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, odlej i odstaw na bok 1/2 szkl wody przed odcedzeniem, odcedź, przepłucz pod zimną wodą, odstaw.
2. Wymieszaj krewetki ze skrobią kukurydzianą i szczyptą soli, odstaw.

2. Wymieszaj krewetki ze skrobią kukurydzianą i szczyptą soli, odstaw.

6. Rozgrzej olej, wrzuć krewetki i smaż ok 2 minut, przełóż je drugą stronę, posyp posiekanym czosnkiem, dodaj masło, wymieszaj.
7. Dodaj sos, makaron i wodę z gotowania makaronu (po trochę, nie wszystko od razu), wymieszaj. Dodaj zieloną cebulkę i papryczkę chilli. Wymieszaj. Trzymaj na patelni mieszając ok 2 minut.

7. Dodaj sos, makaron i wodę z gotowania makaronu (po trochę, nie wszystko od razu), wymieszaj. Dodaj zieloną cebulkę i papryczkę chilli. Wymieszaj. Trzymaj na patelni mieszając ok 2 minut.

0 KOMENTARZY