KURCZAK BBQ


🕜 Czas: 55 minut  🍽️ Porcja dla: 2







Kiedy poznałam przepis na koreańskie skrzydełka BBQ (Maeun-dakbonggui), natychmiast chciałam je zrobić i spróbować, ale miałam tylko pierś z kurczaka... skrzydełek brak, więc przygotowałam wersję obiadową z ryżem i sałatką wakame i... jadłam ten obiad codziennie chyba przez tydzień XD Przepis na marynatę do kurczaka jest dokładnie taki, jak do skrzydełek, z tą różnicą, że kurczaka smażę na patelni, a nie grilluję, czy zapiekam w piekarniku, jak skrzydełka 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 200g piersi z kurczaka/indyka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka starkowanego imbiru
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżka pasty gochujang
  • 1 łyżeczka gochugaru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • zielona cebulka
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • papryczka chilli (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu (opcjonalnie)



🥣 Przygotowanie:
1. Mięso umyj, osusz, pokrój w paseczki tzw robaczki, zalej mlekiem, wymieszaj, wstaw do lodówki na ok 30 minut (mleko spowoduje, że mięso będzie bardziej miękkie).

2. Posiekaj czosnek, starkuj imbir, pokrój zieloną cebulkę, włóż do średniej miski. Dodaj pastę gochujang, cukier, gochugaru, posiekaną bardzo drobno papryczkę chilli (opcjonalnie), olej sezamowy, pieprz, wymieszaj.

3. ​Mięso odsącz z mleka i dodaj do marynaty, dokładnie wymieszaj. Zakryj folią spożywczą, odstaw na minimum 10 minut.




4. Rozgrzej oliwę i usmaż dokładnie kurczaka.




5. Podawaj z ryżem i sałatką wakame. Całość posyp sezamem.



Smacznego!


obiad, koreański, kurczak, bbq

0 KOMENTARZY