🌱 PASTA OLIWKOWA


🕜 Czas: 5 minut  🍽️ Porcja dla: 2 







Szybki i smaczny pomysł na pastę 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 80 - 100 g oliwek (czarnych i zielonych lub tylko czarnych)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 2 normalne lub 4 mniejsze kromki chleba
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne lub chili (opcjonalnie i w wersji bez dodatków)
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich (w wersji bez dodatków)


🥣 Przygotowanie:
1. Zmiksuj oliwki z olejem i czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.

✍️ Możesz też wszystko bardzo drobniutko posiekać - na papkę.








2. Posmaruj pieczywo świeże lub grzanki.

✍️ Możesz zjeść w takiej formie bez dodatków na wierzchu (ale wtedy dodaj przynajmniej zioła prowansalskie do pasty) lub na wierzch położ ogórka i posyp koperkiem albo paprykę czerwoną z kukurydzą lub pomidora i rzodkiewkę - do woli 😉







Smacznego!

📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)




 
wegetariańska, wegańska, vegan, śniadanie, kolacja, pasta, oliwki, kanapki, grzanki, tosty

0 KOMENTARZY