OMLET Z AWOKADO I FETĄ


🕜 Czasa: 20 minut  🍽️ Porcja dla: 2



Śniadanie według diety sirtuinowej (diety Adele). Mogłabym je jeść codziennie XD


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 4 jajka większe lub 5 mniejszych
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1/2 awokado lub 1 całe małe
  • 1 ząbek czosnku (dużego) lub 2 ząbki małego
  • garść kolendry/natki pietruszki
  • 100g fety greckiej
  • 1 łyżeczka papryczki chilli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody
  • sól, pieprz


🥣 Przygotowanie:
1.Jajka wbij do miski, dodaj 3 łyżki wody, sól, pieprz, chilli i zmiażdżony, przeciśnięty przez praskę czosnek. Roztrzep widelcem lub pałeczkami.


2. Pomidorki umyj, pokrój wzdłuż na pół.

3. Awokado obierz, pokrój w kostkę lub paski.

4. Fetę pokrój w kostkę.

5. Pietruszkę/kolendrę posiekaj.


6. Na patelni (z nieprzywierającym dnem) rozgrzej oliwę na małym ogniu. (Ja robię dla 2 osób, więc wykorzystuje dużą patelnię, ale na 1 osobę wystarczy mała). Wylej masę jajeczną i smaż aż do ścięcia na jednej stronie (omleta nie przewracamy).

7. W opcji dla 1 osoby: kładziemy fetę, pomidorki, awokado i posypujemy pietruszką/kolendrą. Zakrywamy pokrywką. Smażymy ok 2 minut.

8. W opcji dla 2 osób: Na połowie omleta kładziemy fetę, pomidorki, awokado i posypujemy pietruszką/kolendrą. Drugą połową omleta przykrywamy dodatki. Zakrywamy pokrywką. Smażymy ok 2 minut. Przed podaniem kroimy omleta na pół i staramy się przenieść na talerz za pomocą szerokiej szpatułki.

✍️ Nie przejmujcie się jeśli się rozwali, też będzie pyszny, a po kilku razach nabierzecie wprawy 😉


Smacznego!

omlet, awokado, feta śniadanie

0 KOMENTARZY