🕜 Czasa: 20 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Śniadanie według diety sirtuinowej (diety Adele). Mogłabym je jeść codziennie XD
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
.gif)
📘 Składniki:
- 4 jajka większe lub 5 mniejszych
- garść pomidorków koktajlowych
- 1/2 awokado lub 1 całe małe
- 1 ząbek czosnku (dużego) lub 2 ząbki małego
- garść kolendry/natki pietruszki
- 100g fety greckiej
- 1 łyżeczka papryczki chilli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki wody
- sól, pieprz
.gif)
🥣 Przygotowanie:
1.Jajka wbij do miski, dodaj 3 łyżki wody, sól, pieprz, chilli i zmiażdżony, przeciśnięty przez praskę czosnek. Roztrzep widelcem lub pałeczkami.
2. Pomidorki umyj, pokrój wzdłuż na pół.
3. Awokado obierz, pokrój w kostkę lub paski.
4. Fetę pokrój w kostkę.
5. Pietruszkę/kolendrę posiekaj.
6. Na patelni (z nieprzywierającym dnem) rozgrzej oliwę na małym ogniu. (Ja robię dla 2 osób, więc wykorzystuje dużą patelnię, ale na 1 osobę wystarczy mała). Wylej masę jajeczną i smaż aż do ścięcia na jednej stronie (omleta nie przewracamy).
7. W opcji dla 1 osoby: kładziemy fetę, pomidorki, awokado i posypujemy pietruszką/kolendrą. Zakrywamy pokrywką. Smażymy ok 2 minut.
8. W opcji dla 2 osób: Na połowie omleta kładziemy fetę, pomidorki, awokado i posypujemy pietruszką/kolendrą. Drugą połową omleta przykrywamy dodatki. Zakrywamy pokrywką. Smażymy ok 2 minut. Przed podaniem kroimy omleta na pół i staramy się przenieść na talerz za pomocą szerokiej szpatułki.
✍️ Nie przejmujcie się jeśli się rozwali, też będzie pyszny, a po kilku razach nabierzecie wprawy 😉
Smacznego!
omlet, awokado, feta śniadanie
0 KOMENTARZY