Aby dobrze zrobić ryż należy uzbroić się w cierpliwość... Ryż do sushi musi być odpowiednio przygotowany, by spełniał swoją rolę w potrawach azjatyckich.
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- ryż do sushi
- woda
🥣 Przygotowanie:
1. Ryż należy przepłukać w garnku kilka razy, aż woda będzie czysta. Najlepiej zalać ryż zimną wodą, tak by przykryć ryż, pomieszać ręką ryż w garnku kilka razy, odlać mętną wodę (uważaj by nie wylać z nią ryżu 😉 przytrzymaj ręką lub zrób to przy użyciu sitka) i powtórzyć to kilka razy, do uzyskania czystej wody.
2. Następnie zalej ryż wodą. Proporcja to 1:2 (np. 1 szklanka ryżu to 2 szklanki wody) i odstaw na 20-30 minut. W tym czasie ryż powinien zmienić kolor na czysto biały, to znak, że wchłonął tyle wody ile mógł.
3. Przykryj garnek z ryżem pokrywką, wstaw na mały ogień i gotuj aż ryż wchłonie całą wodę i nieco się rozklei. Od czasu do czasu przemieszaj ryż podczas gotowania. Ważne, by ogień był mały, wtedy nie przypalisz ryżu.
4. Odstaw garnek z ognia, zamieszaj ponownie ryż, przykryj i zostaw go na minutę.
2. Następnie zalej ryż wodą. Proporcja to 1:2 (np. 1 szklanka ryżu to 2 szklanki wody) i odstaw na 20-30 minut. W tym czasie ryż powinien zmienić kolor na czysto biały, to znak, że wchłonął tyle wody ile mógł.
3. Przykryj garnek z ryżem pokrywką, wstaw na mały ogień i gotuj aż ryż wchłonie całą wodę i nieco się rozklei. Od czasu do czasu przemieszaj ryż podczas gotowania. Ważne, by ogień był mały, wtedy nie przypalisz ryżu.
4. Odstaw garnek z ognia, zamieszaj ponownie ryż, przykryj i zostaw go na minutę.
0 KOMENTARZY