SKRZYDEŁKA BBQ (MAEUN-DAKBONGGUI)


🕜 Czas: 90 minut  🍽️ Porcja dla: 2-3


Skoro jest przepis na kurczaka BBQ, to wypadałoby dodać przepis na skrzydełka BBQ, który jest jego bazą 😊​ Oto pikantne, koreańskie skrzydełka BBQ, czyli Maeun-dakbonggui 매운닭봉구이 😊 Ja użyłam skrzydełka z kurczaka, ale można użyć cokolwiek z kurczaka np. udka, podudzia lub piersi z kurczaka, ale należy je dobrze pokroić na małe części, aby dobrze się marynowały. Do przygotowania użyj grilla lub grubej patelni grillowej,(ja nie mam ani tego ani tego, więc robię w piekarniku). Nie panikuj, jeśli będą problemy z oddychaniem od pikantnych oparów! To normalne 😉 Jeśli lubisz łagodniejsze dania, możesz użyć mniej ostrej papryki lub płatków.


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • ok 1kg skrzydełek
Marynata:
  • 1/2 szkl mleka
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka starkowanego imbiru
  • zielona cebulka
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki  pasty gochujang
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • pieprz
  • 2 łyżeczki gochugaru
  • papryczka chilli (opcjonalnie) 

🥣 Przygotowanie:
1. Skrzydełka umyj, osusz i przepołów na łączeniu kostki. Wyjdą z tego pałeczki i skrzydełka, jak z KFC 😉

2. Zalej mlekiem, wymieszaj i wstaw do lodówki na ok 30 minut.



3. Imbir i czosnek starkuj, papryczkę drobno posiekaj. Posiekaj także zieloną cebulkę. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj.

4. Skrzydełka przecedź z mleka, połącz z marynatą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut.

5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.


6. Ułóż skrzydełka na blasze lub w płytkim naczyniu żaroodpornym (lub na ruszcie z piekarnika wyłożonym papierem do pieczenia, ale wtedy polecam na dno piekarnika rozłożyć folię aluminiową, no chyba, że lubisz szorować piekarnik 😉) posmaruj marynatą. Polecam układać skórką w dół.




7. Piecz aż się skórka przypiecze (ok 45 minut), następnie odwróć skrzydełka na drugą stronę i piecz, aż skórka będzie chrupiąca (ok 15 minut). Możesz włączyć pod koniec termoobieg na 5 minut, jeśli lubisz bardzo chrupiącą skórkę.



Smacznego!


obiad, kolacja, kurczak, skrzydełka, koreańskie

0 KOMENTARZY