🕜 Czas: 90 minut 🍽️ Porcja dla: 2-3
Skoro jest przepis na kurczaka BBQ, to wypadałoby dodać przepis na skrzydełka BBQ, który jest jego bazą 😊 Oto pikantne, koreańskie skrzydełka BBQ, czyli Maeun-dakbonggui 매운닭봉구이 😊 Ja użyłam skrzydełka z kurczaka, ale można użyć cokolwiek z kurczaka np. udka, podudzia lub piersi z kurczaka, ale należy je dobrze pokroić na małe części, aby dobrze się marynowały. Do przygotowania użyj grilla lub grubej patelni grillowej,(ja nie mam ani tego ani tego, więc robię w piekarniku). Nie panikuj, jeśli będą problemy z oddychaniem od pikantnych oparów! To normalne 😉 Jeśli lubisz łagodniejsze dania, możesz użyć mniej ostrej papryki lub płatków.
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- ok 1kg skrzydełek
Marynata:
- 1/2 szkl mleka
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka starkowanego imbiru
- zielona cebulka
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki pasty gochujang
- 1 łyżka oleju sezamowego
- pieprz
- 2 łyżeczki gochugaru
- papryczka chilli (opcjonalnie)
🥣 Przygotowanie:
1. Skrzydełka umyj, osusz i przepołów na łączeniu kostki. Wyjdą z tego pałeczki i skrzydełka, jak z KFC 😉
2. Zalej mlekiem, wymieszaj i wstaw do lodówki na ok 30 minut.


1. Skrzydełka umyj, osusz i przepołów na łączeniu kostki. Wyjdą z tego pałeczki i skrzydełka, jak z KFC 😉
2. Zalej mlekiem, wymieszaj i wstaw do lodówki na ok 30 minut.


3. Imbir i czosnek starkuj, papryczkę drobno posiekaj. Posiekaj także zieloną cebulkę. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj.
4. Skrzydełka przecedź z mleka, połącz z marynatą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
4. Skrzydełka przecedź z mleka, połącz z marynatą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
6. Ułóż skrzydełka na blasze lub w płytkim naczyniu żaroodpornym (lub na ruszcie z piekarnika wyłożonym papierem do pieczenia, ale wtedy polecam na dno piekarnika rozłożyć folię aluminiową, no chyba, że lubisz szorować piekarnik 😉) posmaruj marynatą. Polecam układać skórką w dół.
7. Piecz aż się skórka przypiecze (ok 45 minut), następnie odwróć skrzydełka na drugą stronę i piecz, aż skórka będzie chrupiąca (ok 15 minut). Możesz włączyć pod koniec termoobieg na 5 minut, jeśli lubisz bardzo chrupiącą skórkę.
0 KOMENTARZY