Szybka, prosta i mmmMniam sałatka na każdą porę roku i ten serek... W sezonie warto zrobić ją z truskawkami a nie pomidorkami 😊
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 2-3 garście rukoli
- 20 pomidorków koktajlowych lub truskawek
- opakowanie sera halloumi
- garść prażonych orzechów włoskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki soku z cytryny (ewentualnie limonki)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1-1,5 łyżeczki miodu
🥣 Przygotowanie:
1. Umytą i osuszoną rukolę rozłóż na talerzach.
2. Pomidorki/truskawki przekrój wzdłuż na pół i rozłóż na rukoli.
3. Orzechy upraż, posiekaj, posyp sałatkę.
2. Pomidorki/truskawki przekrój wzdłuż na pół i rozłóż na rukoli.
3. Orzechy upraż, posiekaj, posyp sałatkę.
5. Rozgrzej suchą patelnię (najlepiej grillową, ale jak nie masz, jak ja, to smaż na zwykłej nieprzywierającej).
6. Rozłóż ser i smaż aż będzie złoto-brązowy, następnie odwróć na drugą stronę.
7. Po usmażeniu, przełóż na deskę i pokrój w kostkę, rozłóż na talerzach.
6. Rozłóż ser i smaż aż będzie złoto-brązowy, następnie odwróć na drugą stronę.
7. Po usmażeniu, przełóż na deskę i pokrój w kostkę, rozłóż na talerzach.
8. Wymieszaj składniki sosu i polej sałatkę.
0 KOMENTARZY