Wiosna coś wolno do nas idzie, na szczęście warzywa coraz smaczniejsze, także trzeba korzystać i zrobić coś na lekkie rozgrzanie 😉
🕜 Czas przygotowania: 10 minut
🕜 Czas gotowania: 25 minut🍽️ Porcja dla: 2
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mały por lub pół większego
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżka świeżych liści tymianku
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
- 125 ml białego wina
- 360 ml bulionu warzywnego z włoszczyzny*
- 1/2 łyżki pasty miso
- puszka fasoli maślanej
- 150-180 g makaronu Casarecce lub Orzo
- 100-120 g świeżego jarmużu
- 2 łyżki orzeszków piniowych, prażonych lub innych orzechów
- 1 łyżka soku z cytryny
🥣 Przygotowanie:
1. Pora pokrój w cienkie talarki. Czosnek posiekaj. Seler naciowy pokrój w drobną kostkę lub półksiężyce. Jarmuż umyj, oderwij łodygę i porwij na mniejsze części, odłóż na bok.2. Rozgrzej duży rondel na średnim ogniu i dodaj olej, gdy patelnia będzie gorąca, dodaj por, seler naciowy i czosnek, a następnie dopraw solą i pieprzem. Dodaj świeży tymianek i smaż przez 3-4 minuty.
3. Następnie zdeglasuj patelnię dodając białe wino. Pozwól winu odparować alkohol przez 2-3 minuty, następnie dodaj płatki chili.
4. Dodaj suchy, nieugotowany makaron, wymieszaj, przykryj i gotuj przez 8 minut. Od czasu do czasu wymieszaj i sprawdź czy makaron jest ugotowany.
6. Do makaronu dodaj pastę miso i fasolę maślaną, wymieszaj. Gotuj przez kilka minut, aby makaron był dobrze ugotowany.
7. Na 2-3 minuty przed podaniem makaronu dodaj jarmuż. Nie mieszaj. Zakryj, trzymaj chwilę i dopiero jak nieco zwiędnie wymieszaj delikatnie.
0 KOMENTARZY