🌱 GULASZ Z JARMUŻU, PORA, FASOLI MAŚLANEJ Z MAKARONEM

Wiosna coś wolno do nas idzie, na szczęście warzywa coraz smaczniejsze, także trzeba korzystać i zrobić coś na lekkie rozgrzanie 😉 





🕜 Czas przygotowania: 10 minut
🕜 Czas gotowania: 25 minut
🍽️ Porcja dla: 2

1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mały por lub pół większego
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka świeżych liści tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
  • 125 ml białego wina
  • 360 ml bulionu warzywnego z włoszczyzny*
  • 1/2 łyżki pasty miso
  • puszka fasoli maślanej
  • 150-180 g makaronu Casarecce lub Orzo
  • 100-120 g świeżego jarmużu
  • 2 łyżki orzeszków piniowych, prażonych lub innych orzechów
  • 1 łyżka soku z cytryny


✍️ Ugotujcie sobie tyle bulionu ile wyjdzie z włoszczyzny (w zależności od jej wielkości), przestudźcie to, co zostanie, poporcjujcie i zamróźcie. Będzie na zaś ^^

🥣 Przygotowanie:
1. Pora pokrój w cienkie talarki. Czosnek posiekaj. Seler naciowy pokrój w drobną kostkę lub półksiężyce. Jarmuż umyj, oderwij łodygę i porwij na mniejsze części, odłóż na bok.






2. Rozgrzej duży rondel na średnim ogniu i dodaj olej, gdy patelnia będzie gorąca, dodaj por, seler naciowy i czosnek, a następnie dopraw solą i pieprzem. 
Dodaj świeży tymianek i smaż przez 3-4 minuty.





3. Następnie zdeglasuj patelnię dodając białe wino. Pozwól winu odparować alkohol przez 2-3 minuty, następnie dodaj płatki chili. 







4. Dodaj suchy, nieugotowany makaron, wymieszaj, przykryj i gotuj przez 8 minut. Od czasu do czasu wymieszaj i sprawdź czy makaron jest ugotowany.





5. Pastę miso zalej wrzącą wodą (pół szklanki) i wymieszaj.





6. Do makaronu dodaj pastę miso i fasolę maślaną, wymieszaj. Gotuj przez kilka minut, aby makaron był dobrze ugotowany.





7. Na 2-3 minuty przed podaniem makaronu dodaj jarmuż. Nie mieszaj. Zakryj, trzymaj chwilę i dopiero jak nieco zwiędnie wymieszaj delikatnie.









8. Wyłącz ogień. Dodaj sok z cytryny, delikatnie przemieszaj. Gulasz podawaj posypany prażonymi orzeszkami piniowymi. Gulasz jemy łyżką nabierając wszystkie składniki.




Smacznego!



Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!

 
 
wegański,  vegan, obiad, kolacja, jarmuż, gulasz, fasola, por, miso

0 KOMENTARZY