🕜 Czas: 20 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Szybka, smaczna, pożywna sałatka, idealna jako dodatek do ryżu i japońskich czy koreańskich potraw 😊
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
Sos:
🥣 Przygotowanie:
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżeczka sezamu prażonego
🥣 Przygotowanie:
1. Wakame zalej dobrze zimną wodą, odstaw na ok 10 minut do napęcznienia.
2. Ogórka dokładnie umyj (nie obieraj), przekrój wzdłuż na pół i pokrój w nie za cienkie półplasterki, posól odstaw.

2. Ogórka dokładnie umyj (nie obieraj), przekrój wzdłuż na pół i pokrój w nie za cienkie półplasterki, posól odstaw.

3. Wymieszaj składniki sosu.
4. Wakame odsącz z wody i dobrze wyciśnij, włóż do miski.
5. Ogórka przepłucz pod wodą i dobrze wyciśnij, dodaj do wakame.
6. Całość zalej sosem i dobrze wymieszaj.
0 KOMENTARZY