Zastanawiałam się co mam napisać na wstępie tego przepisu, ale przecież to są kopytka! Czy naprawdę muszę kogoś namawiać do zrobienia i zjedzenia kopytek? Wątpię... 😉
🕜 Czas przygotowania: 20 minut + wystygnięcie ziemniaków
🕜 Czas gotowania: ok 30 minut🍽️ Porcja dla: 2-3
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków
- ok 220g mąki pszennej
- ok 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki drożdży nieaktywnych
- średni/duży garnek z wodą
- 1 łyżka oleju
- pół łyżeczki soli
🥣 Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, podziel na mniejsze części, wypłucz nadmiar skrobi w misce z zimną wodą. Wrzuć do garnka, zalej wodą, gdy zacznie się gotować dodaj sól i gotuj pod uchylonym przykryciem na średnim ogniu do miękkości. 2. Odcedź i jeszcze gorące rozgnieć dokładnie lub przeciśnij przez praskę. Odstaw do całkowitego przestudzenia.
3. Do ziemniaków w garnku dodajemy sól, drożdże oraz mąkę, całość mieszamy, zagniatamy i wyrabiamy "ciasto".
4. Oprósz lekko stolnicę mąką, wyłóż zawartość garnka i jeszcze chwilę ugniataj, aż powstanie gładka masa.
5. Podziel ciasto na 8 części. Z każdej po kolei uformuj rulonik, poklep go lekko z góry, by go nieco spłaszczyć i po skosie wykrój kopytka.
7. Przygotuj większą miskę z lodowatą wodą i łyżkę cedzakową.
8. Drewnianą łyżką zrób w garnku wir i zacznij wrzucać kopytka. Pilnujemy, by kopytka wirowały w garnku.
✍️ Z tej ilości ziemniaków wyjdą 3 lub 4 raty w zależności jak duży masz garnek i ile kopytek pomieści. Zazwyczaj dzielę wykrojone kopytka na 4 raty.
9. Kiedy kopytka wypłyną i woda zacznie się gotować, gotujemy je ok 1 minutę i wybieramy łyżką cedzakową, przekładając do miski z zimną wodą.
10. Ponowne robimy wir w garnku i wrzucamy kolejną partię.
11. Wybieramy kopytka z zimnej wody do sitka. Zmieniamy wodę jeśli ta jest już za ciepła.
12. Opcję 'wir - partia kopytek - zimna woda - sitko' powtarzamy aż skończą się przygotowane do ugotowania kopytka. Nie wylewaj wody po skończeniu gotowania.
12. Opcję 'wir - partia kopytek - zimna woda - sitko' powtarzamy aż skończą się przygotowane do ugotowania kopytka. Nie wylewaj wody po skończeniu gotowania.
13. W tym momencie możesz przygotować np. sos lub marchewkę z groszkiem czy inny dodatek. Przed samym podaniem, kopytka wkładamy do jeszcze ciepłej wody na chwilę, by się ogrzały, po czym rozkładamy na talerze lub smażymy je na patelni.
✍️ Kopytka można trzymać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni. Smakują obłędnie na zimno i na ciepło.
Smacznego!
Uwaga!
Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i
nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną
przeglądarkę!
wegańskie, vegan, obiad, kolacja, kopytka,