🌱 BULION WARZYWNY


🕜 Czas: 2,5 - 3 godziny  🍽️ Porcja dla: -




A oto moja wersja bulionu warzywnego, którego używam do swoich przepisów 😉 W zależności od tego jakiej wielkości będzie Wasza włoszczyzna, tyle bulionu wyjdzie. Zazwyczaj mam średnią / większą włoszczyznę z ryneczku, więc tak na oko wychodzi mi jakieś 4 L bulionu, który studzę, porcjuję (po 250 ml i 500 ml), przelewam do woreczków przeznaczonych do mrożenia żywności i zamrażam. Taka jedna włoszczyzna załatwia mi kilka potraw. Jeśli będziecie robić z mniejszej włoszczyzny, to dajcie nieco mniej soli (o ile w ogóle jej używacie) oraz pieprzu i zmniejszcie nieco wszystkie ilości 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 1 włoszczyzna (por, pietruszka korzeń i natka, marchew, seler)
  • 1 cebula
  • 2-3 grzybki suszone
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • sól do smaku (opcjonalnie)


🥣 Przygotowanie:
1. Obierz i umyj wszystkie warzywa, pokrój na mniejsze części jeśli trzeba. Wrzuć do garnka.

2. Czosnku nie obieraj, zmiażdż go nożem i wrzuć do garnka.

3. Cebulę przekrój na pół i smaż na suchej patelni aż będzie nieco spalona. Wrzuć do garnka.




4. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, grzybki i pieprz.



5. Zalej wodą, żeby przykryła warzywa. Zagotuj pod przykryciem. Zmniejsz ogień na mały/średni (żeby lekko się gotowało), uchyl pokrywkę i gotuj jeszcze 2,5 godziny.




6. Odsącz bulion, pozwól mu przestygnąć. Poporcjuj do woreczków i wstaw do zamrażarki.





✍️ Nie wkładam luźno woreczków, bo zanim się zamrożą to jednak są płynne. Wstawiam je do pojemniczka plastikowego np. po rukoli (ile wejdzie) i dopiero takie pojemniczki wstawiam do zamrażarki. Macie wtedy pewność, że się nic nie rozleje (a nawet jeśli to do pojemniczka a nie do zamrażarki). 




Smacznego!



Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!

 
 
wegańska, bulion, vegan, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY