SZAKSZUKA SIRT


🕜 Czas: 20 minut  🍽️ Porcja dla: 2





Kolejna propozycja śniadania, które mogę jeść codziennie. To rozpływające się żółtko w połączeniu z pomidorami, kaparami i awokado to jakiś obłęd 😊 W internecie znajdziecie zapewne różne przepisy na szakszukę, ten jest według diety sirtuinowej (diety Adele) i oczywiście jest na ostro :P


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula lub pół większej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 4 pomidory (większe)
  • 2 jajka
  • 1/2 awokado
  • ostra papryczka chilli
  • pietruszka/kolendra
  • sól, pieprz
  • suszone płatki chilli (opcjonalnie)



🥣 Przygotowanie:
1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki (jak to zrobić zobacz tutaj) i pokrój w kostkę.

2. Czosnek i papryczkę chilli drobno posiekaj.

3. Cebulę pokrój w kostkę.

4. Awokado obierz, pokrój w kostkę.

5. Pietruszkę/kolendrę posiekaj.


6. Na dużej patelni (w przypadku szakszuki dla 1 osoby, wystarczy średnia) rozgrzej olej na średnim ogniu.

7. Zeszklij cebulę, dodaj czosnek, chilli i kapary, smaż przez chwilę.

8. Dodaj pomidory, duś bez przykrycia do momentu, aż połowa wody odparuje.


9. Zrób dwie "dziurki" w pomidorach i wbij w nie po 1 jajku, posól i popieprz, przykryj.

✍️ Oczywiście nie mam dużej przykrywki, ale trzeba sobie jakoś radzić 😜



10. Duś pod przykryciem, aż białko się zetnie, a żółtko będzie jeszcze płynne.

✍️ Radzę zmniejszyć ogień, jak zobaczysz, że białko okala już żółtko. Wtedy pilnuj aż białko się zetnie na tyle ile chcesz, ale żółtko musi być nadal płynne.11. Kiedy jajka będą gotowe, przełóż je na talerze, a pomidory wymieszaj na patelni i dołóż do jajek.

12. Posyp awokado i pietruszką/kolendrą.

13. Podawaj z grzanką, pitą lub chrupkim pieczywem.



Smacznego!


śniadanie, awokado,

0 KOMENTARZY