🌱 KALADEŁKA BBQ 'PO KOREAŃSKU'


🕜 Czas: 20 minut  🍽️ Porcja dla: 2-6




Były już kaladełka słodko-ostre 'po diabelsku', to teraz czas na naprawdę coś ostrego i dla miłośników kuchni koreańskiej 😉 


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 1 kalafior (średni)
  • olej do smażenia
Panierka:
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl wody
Sos:
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka starkowanego imbiru
  • zielona cebulka
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki pasty gochujang
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • pieprz
  • 2 łyżeczki gochugaru
  • papryczka chilli (opcjonalnie)

✍️ Inspiracja na sos zaczerpnięta z przepisu na skrzydełka BBQ (Maeun-dakbonggui)

✍️ Kilka zdjęć jest gorszej niż zazwyczaj jakości, bo to screeny z wideo do kaladełków słodko-ostrych, bo pierwszy etap robienia kaladełek BBQ jest identyczny jak tam. Po prostu zapomniałam poza nagrywaniem, zrobić zdjęcia XD 

🥣 Przygotowanie:
1. Kalafiora umyj, osusz i podziel na nie za małe i nie za duże różyczki.




2. 
W dużej misce połącz i dobrze wymieszaj składniki do panierki. 




3. Do panierki wrzuć kalafiora i dobrze wymieszaj, by każdy kawałek był całkowicie obtoczony panierką.

















4. Na dużej patelni lub woku rozgrzej olej. Wrzuć kalafiora małymi partiami, tak by się nie stykały. Smaż na złoty kolor, obracając co jakiś czas (4 - 5 minut lub do czasu aż nie będą twarde).  







5. Usmażone partie odkładaj na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 







6. Smaż w ten sposób całego kalafiora. Odsączone kawałki przełóż do osobnej miski i wymień ręcznik papierowy pod kolejne partie (jeśli trzeba).






7. Przygotuj sos: imbir i czosnek starkuj, papryczkę drobno posiekaj. Posiekaj także zieloną cebulkę. Składniki sosu dokładnie wymieszaj.



8. Patelnię/woka wytrzyj z tłuszczu po kalafiorze, wlej sos i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.



9. Wrzuć całego usmażonego kalafiora i dobrze wymieszaj, pokrywając całość sosem. Smaż mieszając ok 3 - 5 minut.





✍️ Kaladełka można też podgrzewać później w piekarniku (150'C) jeśli chcesz by były ciepłe.


Smacznego!



Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!

 
 
wegańska, vegan, obiad, kolacja, przystawka, kaladełka, bbq, koreańskie, pikantne, ostre

0 KOMENTARZY