🌱 WEGAŃSKI GULASZ CURRY


🕜 Czas: ok 25 minut  🍽️ Porcja dla: 2



Kolejny zweganizowany przepis! Uwielbiałam to curry kiedy jeszcze jadłam mięso i nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała wykombinować jego wegańskiej wersji. No i udało się! 😉 


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • garść kalafiora
  • ok 200g pieczarek
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • ok 1 szkl mrożonego groszku lub ciecierzycy z puszki
  • (150 g) 1 mały jogurt naturalny np. kokosowy lub śmietanka wegańska
  • 1 opakowanie przyprawy curry lub 2-3 łyżki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub wegańskiego masła
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka chilli (lub więcej)
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej (do wyboru)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 szkl wrzącej/gorącej wody


🥣 Przygotowanie:
1. Pieczarki umyj i pokrój w paski lub mniejsze części, cebulę posiekaj. Kalafiora pokrój w mniejsze różyczki.





2. 
Rozgrzej oliwę/masło w rondelku, zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, lekko posól i popieprz, wymieszaj, smaż na średnim ogniu, aż woda z pieczarek prawie odparuje. 






3. Dodaj kalafior, wymieszaj. 



4. Dodaj wrzącą/gorącą wodę, wymieszaj, przykryj, zmniejsz ogień na średnio-mały i gotuj ok 10 minut (lub do momentu aż kalafior przestanie być twardy i lekko wejdzie w niego widelec). Po 5 minutach dodaj groszek, wymieszaj, przykryj.






5. W miseczce wymieszaj jogurt z koncentratem pomidorowym, papryką, chilli, kurkumą i curry. 





6. Dodaj jogurt do rondelka, dokładnie wymieszaj i duś jeszcze z 5 minut.





7. Dopraw solą, pieprzem, chilli itp. do smaku. Podawaj z ryżem lub np frytkami z piekarnika.






Smacznego!



Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!

 
 
wegańska,  vegan, obiad, kolacja, curry, groszek, kalafior

0 KOMENTARZY