🕜 Czas: ok 25 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Kolejny zweganizowany przepis! Uwielbiałam to curry kiedy jeszcze jadłam mięso i nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała wykombinować jego wegańskiej wersji. No i udało się! 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- garść kalafiora
- ok 200g pieczarek
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- ok 1 szkl mrożonego groszku lub ciecierzycy z puszki
- (150 g) 1 mały jogurt naturalny np. kokosowy lub śmietanka wegańska
- 1 opakowanie przyprawy curry lub 2-3 łyżki
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub wegańskiego masła
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka chilli (lub więcej)
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej (do wyboru)
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 szkl wrzącej/gorącej wody
🥣 Przygotowanie:
1. Pieczarki umyj i pokrój w paski lub mniejsze części, cebulę posiekaj. Kalafiora pokrój w mniejsze różyczki.2. Rozgrzej oliwę/masło w rondelku, zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, lekko posól i popieprz, wymieszaj, smaż na średnim ogniu, aż woda z pieczarek prawie odparuje.
3. Dodaj kalafior, wymieszaj.
4. Dodaj wrzącą/gorącą wodę, wymieszaj, przykryj, zmniejsz ogień na średnio-mały i gotuj ok 10 minut (lub do momentu aż kalafior przestanie być twardy i lekko wejdzie w niego widelec). Po 5 minutach dodaj groszek, wymieszaj, przykryj.
5. W miseczce wymieszaj jogurt z koncentratem pomidorowym, papryką, chilli, kurkumą i curry.
6. Dodaj jogurt do rondelka, dokładnie wymieszaj i duś jeszcze z 5 minut.
7. Dopraw solą, pieprzem, chilli itp. do smaku. Podawaj z ryżem lub np frytkami z piekarnika.
Smacznego!
Uwaga!
Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i
nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną
przeglądarkę!
wegańska, vegan, obiad, kolacja, curry, groszek, kalafior
0 KOMENTARZY