🌱 MAKARON Z BROKUŁAMI W SOSIE ZIOŁOWYM Z CHRUPIĄCĄ CIECIERZYCĄ


🕜 Czas: 60 minut  🍽️ Porcja dla: 2

Oto danie 2 w 1. Na ciepło pyszny obiad, na zimno sałatka makaronowa. Szybko, prosto, zdrowo i smacznie! 😉 


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:

  • 170 g średniej wielkości makaronu np. rigatoni, penne itp.
  • 170 do 230 g brokuła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 do 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duża garść świeżych liści bazylii
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Sos ziołowy:
  • 55 g surowych orzechów nerkowca
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 szkl (15 g) ziół (np. bazylia, mięta,pietruszka, koper, kolendra)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 małej zielonej papryczki np jalapeño
  • 2-3 łyżki drożdży nieaktywnych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 40 ml wody
Ciecierzyca:
  • ciecierzyca z puszki (lub fasoli CANNELLINI)*
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, oregano, drożdże nieaktywne

✍️ Jeśli zamiast ciecierzycy użyjesz fasoli, czas przygotowania potrawy skróci się o obieranie,bo fasoli obierać nie trzeba.

🥣 Przygotowanie:
1. Ciecierzycę/fasolę odcedź i dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym. Ciecierzycę obierz z łupinek. Rozsyp obraną ciecierzycę na blasze, skrop oliwą, dodaj sól, pieprz, oregano i drożdże.Wymieszaj. Wstaw do piekarnika na ok 20-25 minut (200-220 ‘ C) lub do czasu aż stanie się chrupiąca (nie przypal!)


2. Zagotuj wodę na makaron.

3. Sos ziołowy: Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem na 10-15 minut. Następnie odcedź przełóż do blendera. Dodaj zioła (odłóż trochę bazylii i pietruszki na koniec), sok z cytryny, czosnek, ostrą papryczkę, drożdże, oliwę, wodę, sól i pieprz. Zblenduj dokładnie. Dopraw lub dodaj wody/cytryny jeśli trzeba.


4. Pomidorki przekrój na pół. Odłóż na bok.


5. Odłożoną bazylię i pietruszkę posiekaj.

6. Brokuł umyj, pokrój na mniejsze części.


7. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu - al dente. Pod koniec dodaj brokuł. Gotuj chwilę.


8.Odcedź całość. Przełóż ponownie do garnka. Dodaj sos ziołowy, wymieszaj.


9. Na talerzach ułóż makaron z brokułami i sosem ziołowym, posyp pieczoną ciecierzycą,pomidorkami i ziołami.


✍️ W wersji na zimno można traktować to danie jako sałatkę makaronową, wtedy na koniec wszystko lekko wymieszaj.

Smacznego!


Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!
 
vegan, wegański, makaron, sałatka, makaronowa, brokuł, ciecierzyca, obiad, kolacja, drożdże, czosnek, orzechy nerkowca, bazylia, 

0 KOMENTARZY