GULASZ CURRY Z FRYTKAMI Z PIEKARNIKA


🕜 Czas: 50 minut  🍽️ Porcja dla: 2

Jeden z przepisów dietetycznych, lekkostrawnych i mmmMniam! 😊


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • ok 200g filetów z kurczaka lub indyka
  • ok 200g pieczarek
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ok pół kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 opakowanie przyprawy curry lub 2-3 łyżki
  • 1 łyżka + 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżeczka chilli
  • ok 1 szkl wrzącej/gorącej wody

🥣 Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik na ok 230' C.

2. Zagotuj wodę w czajniku.

3. Ziemniaki obierz, pokrój na frytki, włóż do miski z zimną wodą i dokładnie wypłucz skrobię, zmieniając wodę. Frytki posól, posyp rozmarynem i dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek, dokładnie wymieszaj, rozłóż na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika na środkową półkę. Nie musisz czekać, aż piekarnik się nagrzeje.


4. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę lub "kęski", odstaw.

5. Pieczarki umyj i pokrój w paski lub mniejsze części, cebulę posiekaj.


6. Rozgrzej oliwę na patelni, zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, lekko posól i popieprz, wymieszaj, smaż na średnim ogniu, aż woda z pieczarek prawie odparuje.



7. W miseczce wymieszaj jogurt z koncentratem pomidorowym, chilli i curry. Dla uzyskania ładniejszego koloru, możesz dodać pół łyżeczki kurkumy (w zależności ile żółtego koloru ma przyprawa curry).


8. Dodaj mięso, zalej wrzącą wodą, wymieszaj, duś ok 10 minut.




9. Dodaj do mięsa jogurt z przyprawami, wymieszaj.



✍️ Sprawdź frytki co jakiś czas, by ich nie spalić. Jeśli na tym etapie są już zrobione, wyłącz piekarnik, jeśli są jeszcze blade, to zwiększ temperaturę do prawie 250 stopni i włącz termoobieg góra-dół, powinno pomóc 😊

10. Podawaj z frytkami z ziemniaków.



Smacznego!


obiad, frytki, curry

0 KOMENTARZY